Kultúra

2009.09.14. 02:28

A szőnyegárus álma - kiállítás az MMIK Élő-Tér Galériájába

Szombathely - A szőnyegárus álma címmel nyitott kiállítást R. Horváth Ildikó az MMIK Élő-Tér Galériájában pénteken. A grafikák között selyemre nyomtatott képek is vannak.

Merklin Tímea

- A vasi képgrafika rég megérdemelt volna egy könyvet. Ez a műfaj soha nem jelent meg külön, a 20. századi képgrafika történetének sincs önálló tudományos feldolgozása. A két világháború között Fábián Gyula és Biczó Ilona művelték ezt magas szinten. De a Vasi Műhely minden alkotója is dolgozott a képgrafikában - mondta Tóth Csaba festőművész a megnyitón, ahol Mira és Shaheena bűvölték hastáncukkal a közönséget, bevezetésképpen a keleti hangulatú kiállításhoz. - R. Horváth Ildikó egyik pillanatról a másikra, Pallas Athénéként pattan elénk teljes fegyverzetben és grafikai eszköztárral, a keleti művészet másságát is hozva képgrafikájában.

Egy olyan más magatartásforma mutatkozik meg művészetében, ami a keleti mitologikus életbe állítás és ornamentikus gondolkodás következménye. Egy átélt világot jelenít meg hitelesen e falakon. Képzeljünk el egy ajtót a figurativitás és az absztrakció között. R. Horváth Ildikó ki-be jár ezen az ajtón, mint egy szellem, mint egy tündér. Meglepő, mennyire semmibe veszi ezt az ajtót, mintha nem is lenne, egy képen belül is hozza a két minőséget. Művészete festői képgrafika , mintha egy festő dolgozna ebben a műfajban.

Szép, harmonikus, ihletett munkái között a szombathelyiség is kifejezést nyer az Isis-képek által. Az MMIK-ban való debütálás sok helyi művésznek fontos volt a pályáján. Ha ez az előszoba , akkor R. Horváth Ildikó már a szalon ajtaját is kopogtatja. A szalon pedig a Szombathelyi Képtár alkotóink életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!