Kultúra

2010.07.20. 23:52

Betiltották a zombis melegpornót

Meleg zombi pornót bemutató jelenetei miatt megtiltotta egy kanadai film vetítését a melbourne-i filmfesztiválon egy ausztrál filmtestület.

MTI

Bruce LaBruce kanadai rendező L.A. Zombie című horrorfilmjét a filmek korhatáráról döntő ausztrál testület nem volt hajlandó besorolni, ezért utasította a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál szervezőit, hogy vegyék le a programjukról. A filmben földön kívüli zombik fésülik át Los Angelest holttestekre és melegszexre éhesen.

Richard Moore, a fesztivál igazgatója nem tagadta, hogy számítottak a film körüli vitákra, de mint mondta: meglepte a döntés. "Nem feltétlenül gondolom, hogy ez pornó. Szerintem éppen a határán lehet. Ez a bizarr mozi egy extrém formája, amelynek hátterében ugyanakkor magas művészet húzódik meg" - fejtegette az igazgató.

Mint hozzátette: főként azt nem érti, hogy miért éppen a fesztiválról száműzték az alkotást, ahol csupán két alkalommal - augusztus 7-én és 8-án -, "vájtfülűek" előtt, megfelelő tálalásban, viszonylag késői órán mutatták volna be. Az L. A. Zombie 2003 óta az első produkció, aminek vetítését nem engedélyezték a fesztiválon, akkor a tabufilmjeiről híres Larry Clark Ken Park című munkája akadt fenn a szűrőn. Clark négy zaklatott családi életű, a szex és gyűlölet hálójában vergődő gördeszkás kamaszról forgatott erotikus drámát.

LaBruce örömmel fogadta filmje letiltását. A Sydney Morning Heraldnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: a döntés az ő malmára hajtja a vizet, mivel minden cenzúra csak növeli a film iránti érdeklődést. Csupán az okozott neki meglepetést - árulta el a kanadai rendező egy közleményében -, hogy filmjének szoft változata esett a cenzúra áldozatául. A durvább verzió bemutatását ugyanis a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek angolszász ünnepére (halloween) szánta.

"Miközben a filmek korhatárát meghatározó ausztrál testületnek semmi baja azokkal a fősodorbeli filmekkel, amelyek kínzásos pornót, egyebek mellett megerőszakolt és megcsonkított nőket jelenítenek meg, érdekes módon éppen egy olyan filmtől fordult fel a gyomruk, amely az életet mellett teszi le a voksát" - jegyezte meg a rendező. Mint hozzáfűzte: filmjét egy tekintélyes filmfesztivál "a melankólia mesterműveként" értékelte. LaBruce 2008-ban debütált a Sundance Filmfesztiválon Otto, Or, Up With Dead People című filmjével. Moore szerint a filmes már csak azért is örül a felhajtásnak, mivel filmjét hamarosan bemutatják a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon, és a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál is beválogatta programjába.

A film előzetese:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!