Kultúra

2015.03.18. 13:55

Csontbrigádok: megelevenedik a 100 éves múlt

Szombathely – A Szamár-sziget szellemkatonái című kiállítás április 26-áig tart nyitva a Savaria Múzeumban. Megelevenedik a 100 éves múlt.

Szendi Péter

A szicíliai maffia rettegett börtönszigete volt a 90-es évek végéig – ma turistaparadicsom a Földközi-tenger közepén. Aki Asinarára – azaz Szamár-szigetre – lép, nem gondolná, hogy magyar katonák csontjait rejti a föld. Száz éve hadifogolytábor működött itt. Hogyan maradt a 85 ezres fogolytömegből hatezer élőhalott? Hová tűnt az elveszett hadsereg? Margittai Gábor és Major Anita a világon először járták végig a fogolymenet útját. Ennek az expedíciónak a foglalata nemzetközi multimédiás vándorkiállítás, amely a névtelenül meghalt magyar hadifoglyok emléke előtt tiszteleg.

Emlékek Szamár-szigetről
Fotó: Szendi Péter

Margittai Gábor regényes kötetben is megörökítette a 100 éves, elfeledett történetet. A kötet borítóján gázálarcot viselő figurák kártyáznak: Asinara foglyai. A kiállításon is látható – más tárgyi emlékek mellett – egy pakli kártya, amely valóban részese volt a balkáni halálmarsnak. Rejtő Jenő szelleme fölöttünk– ez itt egy Csontbrigád története.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!