Egy csók, 9 színjátszó, 12 szerep

2019.06.12. 10:00

Egy híján száz éve szórakoztat a bevállalós rábagyarmati társulat

Halász-Békeffi-Eisemann Egy csók és más semmi című háromfelvonásos zenés komédiáját mutatták be szombaton este a Rábagyarmati Színjátszók.

Tersztyánszky Krisztina

Ács Miklós, Sömenekné B. Bernadett és Vajda Arnold a színpadon, vagyis az ügyvédi irodában. Pörgő történet sok poénnal –és siker

Fotó: Horváth Balázs

A művelődési ház zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, ami már önmagában siker. Ács Miklós, az előadás rendezője, szövegkönyvírója, mindenese megjelent a színpadon, és személyesen köszöntötte a publikumot a rábagyarmati színjátszás 99. évében! Aztán felgördült a függöny, és megkezdődött a játék. Teljesen hitelesnek látszott a húszas évekbeli ügyvédi iroda, autentikusak voltak az öltözékek és a tárgyak, és meggyőzően alakították szerepüket a játszók is.

Pörgött a történet, sok poénnal, helyzetkomikummal, a törvénytelen gyermek, a kikapós menyecske és a házastársi kötelességét teljesíteni képtelen férj körüli szálak mesteri egymásba gabalyodásával. A közönség kacagott, és a messziről jövőben megfogalmazódott egy nagy igazság: ha közülünk való ember csetlik-botlik a pöszécske, felszarvazott Robicsek szerepében, még komikusabb a helyzet, mintha egy színész tenné ugyanezt. Nagy kérdés volt, hogy a szereplők bevállalják-e az éneklést, de minden különösebb hercehurca nélkül megtörtént ez is. Na, nem egy bonviván vagy egy primadonna szintjén, de ez itt és ekkor nem is volt baj. Természetesen olvadt egymásba szöveg és dallam.

A szünetben faggattam a rendezőt az operetténeklésről. Ács Miklós megkérdezte őket, és azt mondták, eléneklik.

Ács Miklós, Sömenekné B. Bernadett és Vajda Arnold a színpadon, vagyis az ügyvédi irodában. Pörgő történet sok poénnal – és siker
Fotó: Horváth Balázs

– Kilencen vagyunk, lehetnénk egy kicsit többen, most is tizenkét szerepet játszunk. Lassan tíz éve ugyanez a felállás. A díszleteink most nyolcvan százalékban vadonatújak, jelmezben a zalaegerszegi színház segít ki, ha kell. Aki akar, megtalál minket – az egyik játszónk Vajdaságban kezdte a színjátszást, egy munkatársától hallott felőlünk. Bár nehéz összehozni a próbákat, jó a társaság, jól szórakozunk együtt. A színdarab csak egy melléktermék...

A darabválasztás fő szempontja az volt, hogy szórakoztató legyen, a közönségnek tetsszen. Ács Miklós édesapja, a legendás Ács László ma már csak a háttérből figyeli a társulat munkáját. Ők azok: Puskásné B. Tímea, Kovács Zoltán, Ács Miklós, Vajda Arnold, Sömenekné B. Bernadett, Kovácsné K. Gyöngyi, Sömenek Zoltán, Horváthné B. Borbála, Vidámné H. Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában