Kultúra

2017.02.06. 17:30

Egy ország, ahol 11 millió lakosra egyetlen neurológus jut

Körmend - Modellezésről született könyvet láthatott, ruandai élménybeszámolót hallhatott a közönség a helyi kulturális műhely szervezésében.

Kozma Gábor

Elsőként Auer Miklós Modellezés a kezdetektől napjainkig című könyvét ajánlották a Batthyány Örökségközpont aulájában a közönség figyelmébe. A kiadvány a Testis temporis sorozat 30. kötete. Auer Miklós elmondta, hogy a témával kapcsolatban már több cikke is megjelent a Körmendi Figyelőben, de most egyszerre kézbe vehető ezek összefüggő tartalma.

Virággal köszönte meg a feleségének a türelmét, amivel tevékenységét évtizedeken át támogatta. Ez a mostani könyv a második, amit megjelentetett. A legújabban emléket állít mindazoknak, akik valaha is foglalkoztak városunkban modell-, illetve makettkészítéssel. Körmenden a modellezés 1948. október 9-én indult útjára, ekkor tartotta alakuló ülését a gimnázium Ifjúsági Aeroköre Lányi Tibor egykori legendás tanár vezetésével. A könyv végigveszi az azóta eltelt évtizedek főbb történéseit, a szerző megemlíti a Lányit váltó Benkő József Áront, Gueth Lajost, Rakos Dezsőt, Rózsás Gézát és saját magát. Beszámol a versenysikerekről is, valamint az egyesületté alakulás folyamatáról. A szöveget színes fotók illusztrálják. Ma Varga Gábor vezeti a klubot.

Varga Melinda afrikai férjével szólt Ruandáról a kaszinóesten Fotó: Jámbori Tamás

Az est során dr. Varga Melindával és férjével, Ilrex Garconnal is beszélgettek. Melinda Körmenden született, a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett, majd Pécsett végezte el az orvostudományi egyetemet. Szemészként dolgozott Győrben, majd két évet Belgiumban. Aztán ismét a tanulás következett, és gyermekpszichiáter lett. Mindig is vonzotta Afrika, már gyermekként fekete férjet akart magának, és második férjével aztán megvalósult ez az álma is. Ilrexszel Haitin ismerkedett meg, aki ott utcagyerekekkel foglalkozott nevelőként. A munkakapcsolatból szerelem, aztán házasság lett. Néhány hetet Körmenden töltöttek, bár a férfit nagyon megviseli a hideg.

- Ruanda kis ország, de máig nem heverte ki a két évtizede történt népirtást - mondta Melinda, aki először a torinói egyetemen szervezett munkacsoporttal jutott ki oda önkéntesként. A távoli országban a 11 millió lakosra mindössze egy neurológus és hat pszichiáter jutott, akik a kórházi munkájuk mellett nyolcvan beteget látnak el naponta. - 2012-ben jött létre a Creative Planet Alapítvány azzal a céllal, hogy fejlessze a gyermekek és a fiatal felnőttek kreativitását, támogassa lelki egészségüket, hogy így javítsák életminőségüket és életelvárásaikat. A program két helyszínen, Ruandában és Magyarországon zajlik. Kigaliban a Szent Ignác Iskolában és a FIDESCO-RWANDA központban, hazánkban pedig gyermekintézményekben tartanak foglalkozásokat - hallhattuk. A rendezvényen rövid filmbejátszás és vetítés egészítette ki az elhangzottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!