Kultúra

2009.04.16. 02:28

Gördülő művészet Bécstől Budapestig

Szombathely - Elisabeth Ledersberger-Lehoczky - maga is képzőművész - indította útjára azt a sorozatot, amely az asztronómia nemzetközi éve előtt tiszteleg. De sokkal több tisztelgésnél.

Vas Népe

A Rolling Planets című, a tervek szerint minél több európai helyszínt bejáró performance- és kiállítás-sorozat ötletadója és kezdeményezője abból indul ki, hogy a világegyetemhez hasonulva mindannyian magunkban hordozzuk saját világunkat - és a közösség, összefogva minket, létrehozza parányi világegyetemeinket. A kiállításon részt vevő művészek alkotásaiként ezek az univerzumok jelennek meg különböző égitestek képét öltve a festészet és a szobrászat eszközeivel .

Az alapvető forma a gömb: mint megfesthető, végtelen felület, amely szakmailag is nagy kihívást jelent egy képzőművésznek. A gömbbel való foglalatosság új megoldásokat szülhet: A kép elhagyja a kétdimenziós sík felületet, és térbelivé, háromdimenziós formává válik. Természetesen az akcióban részt vevő művészek a saját elképzeléseik szerint alkotják meg saját égitestüket - a szobrászat vagy a festészet eszközeivel. A Rolling Planets első helyszíne Bécs, aztán több ausztriai és németországi helyszín után remélhetőleg Szombathelyre is megérkeznek a gördülő világok. (Az alkotók az egyes helyszíneken a görgetésben - a művek installálásában - is részt vesznek.)

A Szombathelyen élő festőművész, Oroszy Csaba szintén részt vesz a Rolling Planets akcióban. (A mellékelt felvételen az ő bolygója látható.) A művész magyarázata - útmutatója - pedig így szól: Most, hogy eljött az idő: univerzumaink egymáshoz gördülnek tán, vagy egymásba forognak, s az Egy Fényében - a Fehérben - izzanak fel, mint örök kohóban az olvadó ércek, a Tudatosság kékjével s a Szeretet vörösével lángoló szalagként körbeölelve a 8 bolygóminőség színjelentéseit. Ezen Állandó Szivárványlásokra emelve Minden egy Pontját, jelképek vonalrendszerei hálózzák be e Gömböt - a folyamatos mozgás változásának tükrében. Szimbólum-óceánt képezve a Felületen, melyből Világító Szigetként emelkedik ki a Népek Világfája s körülötte a Szellem halhatatlanul ragyogó végtelen tüze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!