Kultúra

2013.05.15. 15:19

Háry, Hyppolit meg a seriff Kőszegen

Kőszeg - Végre egy biztos pont: a kőszegi várszínház az idén sem hazudtolja meg magát, az egész nyáron kitartó kínálatban mindenki megtalálja a magáét. A saját nagybemutató kávéházba invitál.

Ölbei Lívia

Két év "albérletezés" után a Kőszegi Várszínház hazaköltözik: a saját nagybemutató helyszíne ismét  a várszínház létokaként is számon tartható Jurisics-vár belső udvara lesz július 12-én, amikor a sziporkázó Goldoni A kávéház című komédiájának premierjét láthatja a közönség,  Znamenák István rendezésében.

Ez is Goldoni. Hevér Gábor itt a chioggiai nők koszorújában. Fotó: Kőszegi Várszínház

Goldoni azért a legjobb szerző egy szabadtéri színház számára, mert egyrészt mindent tud az itáliai komédia bejáratott, mulatságos pályákon futó  szereplőiről, másrészt viszont  valódi, eleven , mai  jellemeket rajzol. A Kőszegi Várszínház is többször műsorára tűzött már Goldoni-komédiát, a legutóbb éppen tavaly,  még a Brenner-udvaron. És bár a vár-rekonstrukciónak még lesznek utómunkálatai, Pócza Zoltán, a várszínház és művelődési központ igazgatója azt mondja, eljött az idő a színházi stáb  visszaköltöztetésére. Úgyhogy a Brenner-udvaron bemutatott biciklizős Sörgyári   capriccio és az esőkabátos Chioggiai csetepaté után az idén ismét a várudvaron láthatjuk a várszínház minden évben nagyon várt nagybemutatóját; és persze más előadásokat is. A kávéházban  színre lép Hevér  Gábor, Epres Attila, Takács Géza, Formán Bálint, Sárközi Nagy IlonaParti Nóra, Bánfalvi Eszter, Kovács Zsolt, Némedi Árpád, Sebesi Árpád, Kricsár Kamill, Marton Róbert; szinte valamennyien visszajáró vendégek Kőszegen.

Az óvatos költségvetés (az NKA-pályázat elbírálására például még mindig várni kell) ellenére  az idén sem lehet egy rossz szavunk a várszínházi kínálatra. Bár saját "alternatív produkció" most nem készül, újra megnézhetjük a HOPPart Társulat várszínházi koprodukcióban készült, azóta is műsoron tartott  előadását, a Hajrá, Háry!-t. (Igazmondó szabadegyetem kezdőknek és haladóknak.)  A Mesebolt Bábszínházzal való együttműködés azonban most is megvalósul: a  Borges-alapú passiójáték kőszegi bemutatóját június 20-án tartják, szintén a várudvaron. Jön aztán A dohány utcai seriff (Mohácsi-rendezés, Füge-produkció), amelyben a humor teszi érthetőbbé a tragikus történelmi hátteret, a Shoah című Lanzmann-film szövegeire alapozva. Jön még  Bodrogi Gyula és Voith Ági, Galkó Balázs és Gerendás Péter; jön a Hyppolit, Kulka Jánossal a címszerepben. És ez még messze nem minden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!