Kultúra

2016.01.22. 09:40

Irodalmi vándorlások: a magyar kultúra napja alkalmából ezúttal két pedagógus kapta meg a celli Kresznerics-díjat

Celldömölk – Két pedagógus kapta meg az idén a magyar kultúra napja alkalmából a celli önkormányzat által alapított Kresznerics Ferenc-díjat. A díjátadó után Sudár Annamária „Irodalmi recycling” című önálló estjét élvezhette a közönség a KMKK Móritz Galériájában.

Vas Népe

A magyar kultúra napja alkalmából Kresznerics Ferenc-díj kitüntetésben részesül Czuporné Hetényi Rita

Czuporné Hetényi Rita már ifjú kora óta elkötelezett a magyar nyelv iránt. Gimnazistaként az Édes Anyanyelvünk verseny győztese lett, mely esemény meghatározó szerepet töltött be pályaválasztásában. Előbb, 1999-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen diplomázott magyar nyelv és irodalom szakos tanárként, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett hittan tanári diplomát.

Fotó: Gyuricza Imre

Tanulmányai után hazatért városába. A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban és a Szent Benedek Katolikus Általános Iskolában kezdett tanítani. Jelenleg is a Szent Benedek iskola pedagógusa, osztályfőnökként vesz részt az iskola életének szervezésében. Megnyerő kedvességgel, őszinte szeretettel szól a gyermekekhez, szülőkhöz, kollégákhoz.

A mindennapok során a magyar nyelv és irodalom tanáraként óráit érdekessé, változatossá teszi módszertani gazdagsága, türelme, gyermekszeretete. Gondosan, lelkiismeretesen készíti tanítványait az anyanyelvi versenyekre. Az iskola irodalmi színpadának lelkes vezetője, a családi napok aktív szervezője. Vezetésével az iskola csoportjai részt vesznek a városi és a Karitász által szervezett rendezvényeken.

Szabadidejében a Mária Rádió számára készít riportokat. Celldömölk és térsége lakói ismerik a „Gyógyító kiáltás” „Köztünk élő keresztények” „Hivatások Celldömölkön” interjúsorozatait, melyekben olyan embereket szólaltat meg, akik munkájukkal, hivatásukkal elkötelezettségükkel, személyes példát adhatnak.

Celldömölk Város Önkormányzata Czuporné Hetényi Rita részére a magyar nyelv és irodalom hagyományainak ápolása területén kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréseként a magyar kultúra napja alkalmából Kresznerics Ferenc-díjat adományoz. Kitüntetéséhez szívből gratulálunk.

A magyar kultúra napja alkalmából Kresznerics Ferenc-díj kitüntetésben részesül Szabóné Kiss Ildikó

Szabóné Kiss Ildikó a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett magyar nyelv és irodalom és orosz nyelv és irodalom szakos diplomát. Magyartanárként 32 éve végzi magas színvonalon munkáját az alsósági iskolában. Fáradtságot nem ismerve oktatja, neveli a jövő nemzedékét. Egyaránt szívesen foglalkozik a felzárkóztatásra szoruló tanulókkal és a tehetséges gyermekekkel. Generációkkal szerettette meg a magyar és a világirodalom remekműveit. Vallja, hogy egy szépen tolmácsolt prózai mű vagy vers előadónak és közönségnek egyaránt sikerélményt adhat.

Tanítványai sikeresen szerepelnek a megye és a térség rangos versmondó versenyein, a Kazinczyról elnevezett szépkiejtési versenyeken. Lelkes támogatója lett az „Együtt Szaval a Nemzet” kezdeményezésnek. A szép és helyes magyar beszéd iránti igényt igyekszik tanítványaiba plántálni, és következetesen el is várja tőlük, hogy szép kiejtéssel, érthetően fejezzék ki magukat a mindennapokban is. Ebben maga is példát mutat. Tanítványai elsajátítják tőle az irodalmi és nyelvészeti ismeretek alapjait, amit az olvasásra biztatással, saját példájával, egyénre és közösségre ható egyéniségével ér el.

Az alsósági iskolába kerülése óta, különösen igazgatóhelyettesi és tagintézmény-vezetői megbízatása óta fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a falu hagyományait megőrizze, illetve híres szülötteinek emlékét ápolja. Ennek példája Berzsenyi Lénárd hagyatékának gondozása, Kresznerics Ferenc munkásságának megismerése és megismertetése. Igazi lokálpatriótaként szívén viseli a városrész és az iskola sorsát, és mindent elkövet azért, hogy ez az intézmény a falu lelke és szellemi bázisa legyen.

Celldömölk Város Önkormányzata Szabóné Kiss Ildikó részére a magyar nyelv és irodalom hagyományainak ápolása területén kifejtett több évtizedes kimagasló tevékenysége elismeréseként a magyar kultúra napja alkalmából Kresznerics Ferenc-díjat adományoz. Kitüntetéséhez szívből gratulálunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!