Kultúra

2012.09.09. 08:49

Isis Big Band: kicsit mindannyian bolondok

Szombathely - A szombathely Isis Big Band tagjai nem is tagadják, hogy valamennyien egy kicsit bolondok: másképp nem is lehetne amatőr módon munka, tanulás mellett ezt a műfajt (big band, dzsessz) művelni.

Peltzer Géza

A szombat délelőtti próbákat, az ingyen fellépéseket (ha van is gázsi, az az egyesületé), a fárasztó egyéni gyakorlásokat egészen biztosan csak az vállalja, aki rabja ennek a zenének, és mivel ráadásul nem is kap érte anyagi viszonzást, a kívülálló szemével nézve kicsit bolond, függő.

Persze ebben a tizenöt-húsz tagú közösségben is vannak konfliktusok, viták, mint mindenütt másutt, sőt, néha sértődések is, de ha úgy szólal meg a dzsessz egy-egy koncerten, hogy a zenekari tagoknak is tetszik, és erre szűnni nem akaró taps a válasz a nézőtéren, a konfliktusok feledésbe merülnek. Mondhatnák tehát, hogy konfliktuskezelésre kiváló szer a zene és ezt a tagok nagyon jól tudják.

Az együttes immár tizenhét éves, az alapítók remélni sem merték, hogy egyszer olyan színvonalon fog szólni a csapat, mint ma. A folyamatos tagcsere minden együttesnek, társulatnak a rákfenéje. Ezt az Isis Big Band sem tudta elkerülni, de megtanultak vele együtt élni, és sokat segít, hogy a tagokon kívül van körülöttük egy olyan stabil kisegítő gárda nagyrészt zenetanárok, a szimfonikus zenekar tagjai, akikre számítani lehet.

Az alapító, egyben zenekarvezető Pintér Róbert akkor lett függő, amikor évtizedekkel ezelőtt meghallotta Budapesten a Glenn Miller Big Bandet. Ez az élmény vezetett oda, hogy saját zenekart alapítson, amely amerikai dzsesszt játszik big band-felállásban, vagyis minimum négy szaxofonnal és trombitával, három harsonával és a ritmusszekcióval (zongora-bőgő-dob). Valójában innen kell számítani a kezdeteket az Isis Big Band szempontjából.

Ma már ott tartanak, hogy rendszeres fellépők a városi rendezvényeken, külföldön és Budapesten is az általában novemberben megrendezett big band fesztiválon, sőt saját fesztivált rendeznek hét éve meghívott vendégzenekarokkal (a hetedik szombaton zajlott le a Fő téren). A Big Band Fesztiválon a másik nagy esemény az együttes életében a szokásos A swing nagyjai koncert, amelyet január végén szoktak megrendezni a Bartók Teremben természetesen telt ház előtt.

(Aki nem tudná, Szombathely Magyarországon az egyetlen vidéki város, ahol két big band is működik, az Isis Big Banden kívül néhány éve a zeneművészeti szakiskola is létrehozott saját együttest, ami a Konzi Big Band nevet vette fel.)

A zenekar ugyan saját fanklubbal még nem büszkélkedhet, de nem túlzás állítani, hogy egyre többen vannak azok, akik ismerik őket, és ott vannak koncertjeiken. Van egy ember azonban, aki valóban Isis Big Band-függő. Ő Puha Titusz, aki budapesti lakos, de ha teheti, ott van minden koncertjükön, tavaly például elkísérte a zenekart a csehországi (Ceska Lipa) fellépésre is, ahol egy big band-esten egyetlen külföldiként lépett fel a szombathelyi együttes. Név szerint ismer minden zenekari tagot, és mérnökként szívesen tart kis előadást építészeti témákban a zenekari tagoknak akik ezt zenei ismeretekkel viszonozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!