Kultúra

2015.06.29. 11:39

Kortárs burkolat - újra nyílik az Irokéz Galéria

Szombathely - Örömhír! Négy év szünet után ismét megnyílik az Irokéz Galéria, méghozzá a képtár alagsorában, a mainstream és az underground metszéspontján. Az önkormányzat támogatásának és a múzeum befogadókészségének köszönhetően végre ideköltözött Pados Gábor nemzetközi jelentőségű Irokéz Gyűjteménye is.

Ölbei Lívia

A felek hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be az együttműködésről az első kiállítására készülő új Irokéz Galériában, amely továbbra is megmarad nonprofit alapon működő, tehát belépődíjat sem szedő intézménynek. Nem veszítjük el Pados Gábor állandó munkatársát, a a galéria vezetőjeként működő Gellai Ildikót sem. És bár a képtár alagsorában önkormányzati támogatással rendbe hozott helyiségek nem hasonlítanak a szép emlékű Thököly utcai Irokéz-padlásra, ez egyáltalán nem baj. Sőt: még a retro-hangulatot keltő (és az igazat megvallva cserére váró) sakktábla-keramitlapokat is könnyedén metaforikus kapcsolatba hozhatjuk a július 4-én (szombat) 19 órakor, a Múzeumok éjszakája-sorozatban megnyíló Szalay Péter-kiállítással, amely a Pados Gábor által zseniálisnak tartott szobrászművész objektjeit kínálja a kortárs művészet kedvelőinek figyelmébe. Pados Gábor szavára pedig adhatunk: műgyűjtőként és galeristaként évek óta ott van a kortárs képzőművészeti szcéna legbefolyásosabb figurái között.

Pados Gábornak fontos volt, hogy az Irokéz Gyűjtemény, ha egy mód van rá, Szombathelyen maradjon. Szerencsére van mód: a kortárs kollekció mellett a galéria is beköltözött a képtárba. Fotó: Unger Tamás

A Szalay-tárlat alapmotívuma egyébként a csonkolt ikozaéder, amely nem más, mint húsz egybevágó háromszögből szerkesztett szabályos mértani test, viszont a serpenyőhöz éppúgy elvezet, mint a focilabdához. A kiállítás címe: Általános gólöröm. És most tényleg lehet örülni, hiszen négy év bizonytalanság után rendeződni látszik az Irokéz Galéria és az Irokéz Gyűjtemény sorsa. A szombathelyi Pados Gábornak mindvégig fontos volt, hogy a kollekció ha egy mód van rá Szombathelyen maradjon. Csapláros Andrea, a megyei hatókörű Savaria Múzeum igazgatója pedig azonnal felmérte, hogy milyen fontos a város kulturális-művészeti élete számára a Pados-gyűjtemény Szombathelyen tartása; és szerencsére 2015 elején, az utolsó utáni pillanatban, fogadókészséget mutatott a város is. Ha a fenntartó áldoz rá, a gyűjteménynek szánt képtári terület akár tovább bővíthető. Erre szükség is lesz, mert az 1200 darabos gyűjteménynek össze kellett húznia magát, hogy beférjen a belső helyiségbe, ráadásul folyamatosan bővül. Cebula Anna, a képtár igazgatója abban bízik, hogy az Irokéz Galéria és a gyűjtemény a képtárba csábítja a fiatalabb generációkat is.

Elvégre a Szombathelyi Képtár 30 éve azért épült föl, hogy a kortárs művészet befogadóhelye legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!