Kultúra

2013.07.03. 22:00

Lamantinok világa

A lamantin nagy és bucurka vizitehén, amely lustán uszkál a víz alatt és akit egyre többször csonkít meg a régi, vagy az újgazdagok trendi motorcsónakja.

Tóth Szabolcs

Van úgy, hogy a hátból, van úgy, hogy az uszonyból nyes ki egy-egy darabot a propeller. A lamantin sokszor észre sem veszi a dolgot, mert a jóisten megajándékozta egy fájóan különleges képességgel, a tűréssel.

Valami ilyesmi járt a fejemben, amikor éppen a blues napra készült az idei Lamantin jazz fesztivál, hiszen az indulás, vagyis 1999 óta jobbára csak tűrniük kellett a dolgokat a szervezőknek. Tűrni a start nehézségeit, a minek még egy rendezvény? kishitűségét és tűrni a pénztelenséget, ezt leginkább. Tímár Péter doki, akik 14 évvel ezelőtt, a fesztivál nyitányán nettó 20 kilométert rohangált le, üdvözült mosollyal hallgatta az első zenekarokat.

Üdvözült mosollyal hallgatta a város zeneszerető közönsége is a ponyva alól kiszűrődő muzsikát a minőség hangjait.

Mert a Lamantinnal a zene egy új minősége jött el Szombathelyre. Észre kellett venniük ezt a város vezetőinek, lett légyenek bármilyen színekben is.

Ha arról van szó, hogy helyben építkezünk, akkor nem szidjuk azt a kőművest, aki szabadidejét is feláldozva rakja egymásra a szellem tégláit. És nem drukkolunk a tutijancsiknak, akik mindig okosabbak és mindig ráfizetünk velük.

Nagyjából megértették ezt a döntnökök és hajlandók voltak támogatni egy vércivil vállalkozást. Ez és a következő évek támogatásai is kellettek ahhoz, hogy a Lamantin mára Szombathely egyik meghatározó kulturális és idegenforgalmi értékévé vált. Az utóbbit azért emelném ki, mert a mostani, a pénzszűke miatt csak két napos sátrazásban meglepően sok osztrákot és szlovént fedeztem fel. Igen jól szórakoztak.

A Lamantin fesztivál tehát a város egyedi színfoltja, sója és borsa, színe és java.

A kultúrára ma nem járnak jó idők, de lesz ez még másképp is. Ki kell tehát húzni a szűkösséget, de addig is parancs gyarapodni, szórakozni , a lamantinok világának részévé lenni.

Szombathely egyik törekvése, hogy a szomszédos osztrák-szlovén régiók központja legyen, mint volt Trianon előtt. Ebben főleg a politikusok látnak nagy esélyt. Lamantinos aspektusból, tehát a víz alól, azt látjuk, hogy a fény a legkonokabb árnyékot is legyűri. Nincs gépezet, anyagi hatalom, építmény, amely ezzel versenyezhetne. A vizitehén jelképből erőt merítők világa Szombathely belvárosát újólag zenében fürdette, lelket emelt. Türelmesen és kitartóan, mint egy lamantin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!