Kultúra

2016.06.12. 11:04

Latinovitsra emlékeztek Szentgotthárdon – A színészkirály életéről és a haláláról szólt előadás

Szentgotthárd – Az első felét tartották meg a Ruttkai-Latinovits Napoknak a szentgotthárdi moziban. A negyven évvel ezelőtti tragikus halálára és Latinovits munkásságára emlékeztek az érdeklődők.

Bakos Ágnes

„Csámpás, konok netán ez a világ/ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek,/ De élethittel én, üldözött haló,/Március kofáira és szentjeire / Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek.”

Ady Endre A Tűz Márciusa című versével kezdte előadását Tarics Péter író, újságíró, politikai szakértő Latinovits Zoltánról. Ez volt a kedvenc verse a színésznek.

– 85 éves lenne, negyven éve halt meg, 45 évesen, de addig is teljes életművet alkotott – méltatta a színészóriást a szakértő. Beszélt a színpadi és filmes szerepeiről, az írásairól, a versmondásáról, amivel iskolát teremtett, díszletterveiről és arról is, hogy csak rendezői pályája nem tudott kiteljesedni.

Fotó: Szendi Péter

Kreatív ember volt Latinovits, és utólag már tudható: bipoláris kedélybetegsége volt, mint gróf Széchényi Istvánnak. Ez azt jelenti, hogy szenvedélyének, a színháznak élt, szinte beteges rajongással és energiával.

– Nem lett öngyilkos Latinovits – szögezte le a szakértő. Tarics Péter elmondta, hogy éppen harminc éve, Latinovits halálának tizedik évfordulója óta nyomoz és kutat a színészóriás életéről. Rendőrségi és vasúti aktákat nézett át és rekonstruálta a balesetet, a mozdony útját, amelyik elsodorta a színészt Balatonszemesen. A fizika törvényszerűségeivel magyarázható a tragikus baleset, nem ugrott, nem lépett a vonat elé a színész. Három évvel ezelőtt megjelent könyvében tisztázta a színészóriás halálát Tarics Péter – most is szenvedélyesen beszélt a titokzatos esetről.

– Ez a második jelentős rendezvénye Szentgotthárd idei kulturális sorozatának: Koltai Róberttel kezdődött, majd a Szerelmesek fesztiválja lesz a következő, szeptemberben pedig Ruttkai Éva lesz a főszereplő, a Ruttkai-Latinovits Napok második felében – összegezte Huszár Gábor. Már előre vetítve a Ruttkai Éváról szóló szentgotthárdi eseményt, Huszárik Zoltán idézte a polgármester: „Szörnyű, hogy a mai világban a csillagokat befogják közvilágításra."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!