Kultúra

2011.09.02. 08:38

Megjelent Fűzfa Balázs rendhagyó, 9. osztályos irodalomtankönyve

Szeptember 15-én tartják a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Fűzfa Balázs most megjelent 9. osztályos irodalomkönyvének bemutatóját, rendkívüli irodalomóráját Gondoltam, fenét! címmel.

Merklin Tímea

- Gondoltam, fenét! a címe a 9. osztályos tankönyv nyitófejezetének is. Az Arany Jánostól való gondolat közhasznúan úgy ismert, hogy Arany János egy kritikára (A költő azt gondolta, hogy...) reagálva  jegyezte le: Gondolta a fene! Azért választottam ezt, mert a körülöttünk lévő világban olyan jelekkel, jelrendszerekkel találkozhatunk, amik beleégnek a tudatunkba, de nem gondolunk bele, mit jelentenek. Ilyenek például az épületek formái, a reklámok üzenetei. Ezek a költészettel rokon módon működnek. Kérdés, hogyan tudjuk ezeket elkülöníteni, használni úgy, hogy az irodalommal, költészettel egymást erősítsék - mondja a tankönyvszerző dr. Fűzfa Balázs.  Aki szereti az irodalmat, sok remekművet olvas, jobban képes érteni a világot, amelyben él. Ez a könyvsorozat fő gondolata.

Fűzfa Balázs célja az, hogy az olvasó, a gyerek, a diák, a tanár legyen bátor az új és új jelentéseket kibogozni. Legyen legalább olyan bátor minden tanár, mint a színész vagy a színházi rendező, akik nagy szellemi bátorsággal igazítják a darabokat ahhoz a korhoz, amelyben játsszák.

- Gondoljunk a szombathelyi Weöres Sándor Színházban Jordán Tamás Ember tragédiája rendezésére videóbetétekkel vagy Alföldi Róbert Bánk bánjára. Egy-egy klasszikus művet új megvilágításban mutatnak be. Ha Madách Imre vagy Katona József látta volna ezeket a darabokat, azt mondták volna: Gondolta a fene!. Nem az irodalomtörténet tanítására van szükség, hanem az irodalmi élmény megszerzésének lehetőségeit kell megmutatni. Az irodalom nélkülözhetetlen az emberi boldogsághoz - fogalmaz Fűzfa Balázs.  Ezért próbáltam meg derűs, jókedvű képekben, asszociációkban gondolkodó, más művészeti ágak alkotásait is megmutató irodalomtankönyveket írni, a világ sokszínűségét megmutatni.

2007-től fogva évente egy-egy tankönyve jelent meg Fűzfa Balázsnak visszafelé: a 12-11-10-9. osztályosok számára. A négy év tankönyvírást tíz év tankönyvpiaci kutatómunka és negyed százados szakmai felkészülés előzte meg.

- Egész életemben arra készültem, hogy ezeket a könyveket megírhassam. Nagy öröm, hogy megtehettem, kompromisszumok nélkül. A könyvek sokkal szebbek, mint amiről valaha is álmodtam. Azért mégiscsak egy álom megvalósulásai. 25 év tapasztalatszerzés eredményei.


ERDÉLYBE IS VISZIK A KÖNYVEKET

Fűzfa Balázs októberben Erdélyben  tart  tankönyvbemutatókat és rendhagyó irodalomórákat középiskolai tanároknak és diákoknak. A helyszínek: Nagyvárad, Kolozsvár, Székelyudvarhely. Esténként Láng Gusztáv professzorral lesznek beszélgetések a szintén nemrégiben megjelent Dsida összes kapcsán. Az egyhetes irodalmi turné irán óriási az érdeklődés. Székelyudvarhelyen Láng Gusztávot kitüntetik az erdélyi kultúra magasfokú műveléséért,  magyarországi terjesztéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!