Kultúra

2015.11.04. 09:33

Megszépül a gyalókai templom

Gyalóka – Az utolsó simításokat végzik a Keresztelő Szent János templom tetőzetén. Mire beköszönt a tél, már nem kell félni a csapadéktól, nem romlik tovább az épület állaga.

Tersztyánszky Krisztina

Aki Szakony felől az osztrák határ felé autózik, hamar észreveheti a változást a főút mentén: eltűntek az öreg gesztenyefák a templom környékéről. Elöregedtek, betegek is voltak, ki kellett vágni őket. Kincse Attila polgármester mutatja: nagy kárt tettek már a műemlék jellegű épületben. Elárnyékolták, nem kapott levegőt a templom, az északi oldala egészen elsötétedett. A kivágott fák helyére az önkormányzat újakat ültet majd.

– Az 1761-ben épült, Keresztelő Szent János tiszteletére emelt római katolikus templom a településünk legjelentősebb műemlék jellegű épülete – tudjuk meg a faluvezetőtől. – Az egytornyos, egyhajós, barokk templomunk a faluképet meghatározó építmény. Belső értékei sem elhanyagolhatók: a népies barokk berendezés nagyrészt eredeti állapotában megmaradt. A szabálytalan alakú rámában látható főoltár Jézus megkeresztelését ábrázolja. Az oltár építményét felhők és angyalok koronázzák. A festmény íves, füzéres, rokokó stílusú, díszes keretbe foglalt. A templom egy másik festménye 1800 körül készült, ez szintén keresztelő Szent Jánost ábrázolja. Láthatunk egy szép kivitelű fafaragást is, amely Nepomuki Szent János koporsója a szent festett holttestével. A berendezés része egy rokokó díszes orgona is.

Fotó: Kincse Bence

Az értékes barokk templomot utoljára 1966-ban Brenner János helyi plébános renováltatta. Az azóta eltelt fél évszázad alatt nem nyúltak hozzá, az épület állaga erősen leromlott, vizesedett, a tető beázott. Most a település kilencmillió forintos támogatást kapott a Győri Egyházmegyétől, amit a templomhajó tetőzetének felújítására fordítottak. A gerendák kivételével a teljes tetőszerkezetet lecserélték: az épületre vadonatúj lécezés, szigetelés, bádogozás, esőcsatorna és cserepezés került. A munkák ideje alatt a templomban zavartalanul megtartották a vasárnapi szentmiséket.

Természetesen itt nem lehet megállni: már el is kezdték a következő munkafolyamat előkészítését. Az utólagos szigeteléshez a terepszint rendezésére van szükség, a templom lábazatáról körben le kell verni a vakolatot, hogy a fal szellőzni tudjon. Ez a munkafázis novemberben kezdődik. A támogatásból a torony felújítására már nem futja, erre rövidesen pályázatot ad be a település. Régi katolikus falu Gyalóka, a község címerében is szerepel a kereszt. Az önkormányzat és az egyházközség értékes egyházi épületének teljes felújítását tervezi.

– Az ünnepélyes újraszenteléssel még várunk, az akkor lesz esedékes, amikor a templomunk teljes egészében megújult – fogalmaz bizakodóan Kincse Attila, a mindössze hetvenkét állandó lakosú Gyalóka polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!