Kultúra

2016.01.06. 16:31

Milliók a vasi múzeumoknak

Körkép - Összesen 18 milliárd forintot kapnak a 2016-os költségvetésből a települési önkormányzatok az általuk fenntartott, támogatott előadó-művészeti szervezetek, megyei hatókörű városi múzeumok, megyei könyvtárak, valamint a települési önkormányzatok muzeális intézményi feladataira - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az éves támogatásokból természetesen Vas megyei intézményeknek is jut.

Bakos Ágnes

A megyei hatókörű múzeumok fenntartására 2,5 milliárd forintot osztottak szét. Ebből az összegből a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeumnak 139,8 millió forint jut - derül ki az adatsorból.

A kisebb városi múzeumok 985 millió forinton osztoznak - ez az országos összes, éves támogatás. Nyolcvanhat kedvezményezett van, abból hat vasi település, több múzeummal.

Cák önkormányzatán keresztül a Cáki Pincesor idei támogatása 1,9 millió forint.

A körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumé 6,6 millió forint.

Öt kőszegi létesítmény összesen 27,7 millió forinthoz jut idén. Támogatott a Kőszegi Városi Múzeum; a Fekete Szerecseny Patika; a

Kőszegi Várkiállítás; a Zwinger és az Arany Egyszarvú Patika Múzeum.

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum 23,4 millió forint központi költségvetésből gazdálkodhat idén.

A szentgotthárdi támogatás 4,9 millió forint: a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjtemény - Slovenski narodnostni muzej Avgusta Pavla.

A vasvári Németh Antal Helytörténeti Gyűjtemény 7,8 millió forintot kap.

Az összegekről a kultúráért felelős miniszter döntött, az Előadó-művészeti Bizottságok javaslata alapján. A megítélt támogatási összeg havi bontásban, nettó finanszírozás keretében jut el az érintett helyi önkormányzathoz 2016-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!