Kultúra

2016.01.06. 17:23

Tea csillagokkal

Szombathely - Csillagászati előadással folytatódik a jövőre 100 éves Kanizsai Dorottya Gimnázium Tea & Tudomány című sorozata január 12-én (kedd) 17 órakor.

Ölbei Lívia

A Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium a 2017/2018-as tanévben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Az iskola már most gondol az ünnepre, és megnyitja kapuit a város előtt: T&T, vagyis Tea és Tudomány címmel délutáni teázással egybekötött előadásra hívja az érdeklődőket.

A múlt év végén, még ünnepváró hangulatban, Asbóth Máriával teázhatott a közönség: elmélyülésre, cselekvő szeretetre buzdította a jelenlévőket a karácsonyi csillag eljövetele előtt. A múlt év utolsó és az idei év első előadását az égre nézés köti össze: a sorozat következő vendége dr. Péntek Kálmán főiskolai tanár, a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Kar Matematika és Fizikai Intézetének intézetigazgatója, a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület elnöke.

Dr. Péntek Kálmán egykori iskolájában tart előadást
Fotó: Facebook

Természetesen erős kötődése van a Kanizsai Dorottya Gimnáziumhoz. Szombathelyen született, itt járt általános és középiskolába: 1974-ben érettségizett - nem mellesleg kitűnő eredménnyel - a KDG-ben. A szegedi József Attila Tudományegyetemen diplomázott, három évig a szegedi Széchenyi gimnáziumban tanított, aztán 1983-ban visszatért Szombathelyre, az akkor még Berzsenyi főiskolára. 1986-ban summa cum laude minősítéssel avatták egyetemi doktorrá. Tudományos és oktatói tevékenysége mellett tankönyveket ír, aktív a tudományos ismeretterjesztésben. Megkapta az Arany Katedra-díjat, aztán a vasi közgyűlés által adományozott legmagasabb szintű megyei kitüntetést, a Pável Ágoston Emlékérmet, valamint az egyetemi Tudományért kitüntetést.

Egykori gimnáziumában A külső naprendszer felfedezése címmel tart előadást január 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!