Lóerő

2010.05.26. 05:30

Pünkösdi gumifüstölés a Rábaringen - Ne aludj el, mert körbedriftelnek! (videóval)

Pünkösd vasárnap a Rábaringen, ahova a kereszténység és a Szentlélek egy motorháztető nélküli BMW-vel érkezett, benzingőzt és fehér gumifüstöt hagyva maga után. Videónkból kiderül, hogy miért nem szabad egy ilyen rendezvényen elaludni, ahol akár így körbe is driftelhetnek.

Garai Antal 'Atom'

Pünkösdöt, a kereszténység és a Szentlélek eljövetelét különféle módokon ünnepelhetjük. Van aki vásárra megy, van aki Pünkösdi vígasságokra, templomba, kirándulni s még sorolhatnánk. Az elmúlt hétvégén mi a Pünkösdi búcsúk helyett inkább a Rábaringet választottuk, ahova a kereszténység és a Szentlélek egy motorháztető nélküli BMW-vel érkezett, benzingőzt és fehér gumifüstöt hagyva maga után. A drifttaxival keresztben csúszva sok ima elhangzott az anyósülésen, többen imádkoztak, hogy a következő kanyar valahogy legyen meg – igaz néha kicsit túlpördülve, de mindig sikerült bevenni.

Écs Szombathelytől mintegy 120 kilométerre található, Győr mellett, itt rendezték meg Pünkösd vasárnap a Jokersdrift-napot, a Rábaringen. A driftelés (az autó csúsztatása) népszerű sport lett az utóbbi években Magyarországon is, a vezetéstechnikai sport nem csak gumifüstölésből áll (bár az csak jó, ha fehér füst kíséri a fizikát meghazudtolóan haladó autókat). A Jokersdrift egy Szombathelyhez kötődő driftmániás baráti társaságból állt össze, hogy az ország ezen felében is kedvére tegyen a sport szerelmeseinek.

A Rábaring egy elkerített szakaszán bóják sokaságában cikázó, nagy fordulatszámon pörgő BMW-k várták az érkezőket, a pálya melletti parkolóba érve már mindenki borzongott a hangokat hallva, a füstöt látva, tudható volt – itt valakik durván (divatos szóval élve: ) csapatnak. A pálya mellett instant gumiszerviz volt felállítva egy utánfutón, mellette pedig egy kisebb metropoliszt alkottak a felnik és az elhasznált, de driftelésre még éppen jó gumiabroncsokból álló tornyok. Nemvárt show-elemként szolgált egy utánfutón elaludt ember, akit körbedrifteltek. A versenyzőkhöz tartozó megfáradt egyént a haverjai a biztonság kedvéért lerögzítették gurtnival és bójával jelölték meg – Kis Balázsunk aludt szépen, majd a fotók és a videók elmesélik neki a történteket.

Nézze meg videónkat a driftesekről, gumifüstölésről és a körbedriftelt alvó emberről! - videó: Atom:

A pályán kergetőző autókat naphosszat bámulni kicsit unalmas lenne, legyen szó szimpla gyakorlásról vagy akár versenyről, ezért kisebb megszakításokkal szinte egész nap járt a drifttaxi, ami teljesen ingyen állt a bátrabbak rendelkezésére, így persze elég sokan kipróbálhatták, hogy milyen is belülről a füllesztő melegben egy üvöltő motor mögött ülve keresztben autózni a kanyarokban.

Nem fogsz mozogni! – mondja Bálint, a szombathelyi sofőr, miközben próbálom megfejteni a sportüléshez tartozó gordiuszi biztonsági öv becsatolási módját. Majd beletaposott a gázba, amitől a helyemre igazodtam, s csak egy-egy nagyobb kanyarban mozdult ki a fejem, szinte végig préselődtem az ülésbe.

Ezután – ahogy öregapánk is mondaná - Belecsaptunk a közepibe! – pillanatok alatt végigmentünk a pályán, s olykor körbe-körbe forogtunk Bálinttal (a sofőr) úgy, hogy bal lába és bal keze kint pihent az ablakban, de volt kéznélküli pillanat is. Ekkor az ismert dal jutott eszembe: "Apa kocsit hajt. Két kézzel, egy kézzel, kéz nélkül, Apa kocsit hajt..."  Egy óriási farolás után megállva csak annyit mondtam: „Te beteg vagy!” – s mindezt persze ügyességére vonatkoztatva a legjobb értelemben. Majd letöröltem izgalomtól remegő kezekkel a lerakódott gumiport az arcomról. S kapaszkodtam tovább a bukócsőbe.

A pálya többször nyitva állt az amatőrök számára is, felmehettek próbára tenni magukat mindazok, akik hátsó kerék meghajtású autóval jöttek, bár volt egy elsőkerekes próbálkozó is. Ha kérték még a tapasztaltabbak közül be is szállt valaki segíteni, technikai alapokat elmagyarázni, instrukciókat adni. Ezzel még közelibb lett, tapasztalhatóbb a driftelés világa. S a szervezők egy célja, hogy (inkább) itt kipróbálhassák magukat az amatőrök, ne csak egy-egy parkolóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!