Lóerő

2012.09.07. 06:01

Több baleset, kevesebb sérült

Vas megyei körkép - A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2012 második negyedévében országosan csökkent, Vas megyében viszont nőtt a közlekedési balesetek száma a tavaly ilyenkor regisztrált adatokhoz képest.

Kelemen Attila

2012 első hat hónapjában az előző évhez viszonyítva 4,5 százalékkal csökkent a közúti közlekedési balesetek száma az országban. Kimenetelük súlyosabb volt, nyolc százalékkal nőtt a halálos balesetek száma, ennek következtében százötvenen vesztették életüket. Mindeközben a súlyos sérüléssel járó balesetek száma hat, a könnyű sérüléssel járó balesetek száma négy százalékkal csökkent.

Összesen 3998 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, áprilistól egészen júliusig bezárólag 5105-en szenvedtek közúti balesetet. A lakott területen belül okozott balesetek száma az előző év azonos időszaki adataihoz viszonyítva kettő, míg a lakott területen kívül bekövetkezetteké jelentősen, tíz százalékkal csökkent. A második negyedévben áprilisban volt a legsúlyosabb a balesetek kimenetele: 2011 áprilisához viszonyítva 12 százalékkal több halálos baleset történt.

Gyermekbalesetben 433 gyerek sérült, 82 százalékuk könnyű sérülést szenvedett, és öt gyermek vesztette életét.

Az év második negyedéve során a balesetek több mint felét személygépkocsik, 16 százalékát kerékpárosok okozták. A kerékpárosok okozta baleset részaránya a Dél-Alföldön a legmagasabb, ahol minden ötödik baleset a biciklisek hibájából történt. Országosan a kerékpáros okozók részaránya két százalékponttal növekedett 2011 azonos időszakához képest. Az autóbuszok tíz, a kerékpárosok nyolc, az utas és egyéb okozók három százalékkal több balesetet okoztak, mint az előző év azonos időszakában. A balesetek 92 százaléka a járművezetők hibájából történt.

Országos szinten a járművezetők hibájából okozott baleseteknél hat százalékkal többször vezettek figyelmetlenül, gondatlanul, és három százalékkal több alkalommal előztek szabálytalanul. A többi hiba az előző évi szint alatt maradt. 7,2 százalékkal nőtt az ütközés nélküli járműbalesetek (megcsúszás, farolás, felborulás, pályaelhagyás) száma.

Az autópályákon 2012. II. negyedévben húsz százalékkal kevesebb baleset történt, mint egy évvel korábban. Az autópálya hosszához mért fajlagos mutatók szerint az M5-ös autópályán történt a legtöbb baleset, száz kilométerre 17 baleset jutott, a megsérült személyek több mint 60 százaléka külföldi állampolgár volt.

A balesetek 12 százalékában játszott szerepet az alkohol. A kerékpár és segédmotoros kerékpár okozta baleseteknél majdnem minden negyedik esetben fogyasztott alkoholt a vezető. Régiós bontásban vizsgálva az előző év azonos időszakához viszonyítva 2012. II. negyedévben a balesetek száma Nyugat-Dunántúlon (nyolc százalékkal) nőtt, Közép-Dunántúlon szinten maradt, míg a többi régióban csökkent. A régiók közül ittasság szempontjából a legnagyobb növekedést Közép-Magyarországon regisztrálták, ahol 37 százalékkal több balesetet követtek el ittas állapotban, mint egy évvel korábban.

Ami Vas megyét illeti, a KSH adatai szerint április és július között 125 személyi sérüléses baleset történt, hat halálos kimenetelű. Összesen 165-en sérültek meg az utakon, nyolcan életüket vesztették.

A második negyedévben balesetek következtében 53-an súlyosan, 104-en könnyebben sérültek meg. Az előző évhez viszonyítva 3,3 százalékkal nőtt a közúti balesetek száma. Kerékpáros 24, segédmotoros kilenc, motorkerékpáros öt, személyautó vezetője 66 alkalommal okozott balesetet. Legtöbbször, 113 alkalommal a járművezetők miatt történt sérüléssel járó közlekedési baleset, ezek közül legtöbbször (30-szor) nem megfelelően választották meg a sebességet a sofőrök. Ittasan 25 balesetet okoztak a megyében, ezek közül egy sem volt halálos kimenetelű. Vas megyében csaknem 80 százalékkal több baleset történt ittasság miatt a második negyedévben, mint tavaly ilyenkor. Viszont megyénkben 7,8 százalékkal kevesebb volt a sérült, mint egy évvel ezelőtt.

Az adatok szerint Tolna megyében csökkent leginkább a balesetek száma (22 százalékkal), és Komárom-Esztergom megyében nőtt lényegesen (23,3 százalékkal).


A területen bejegyzett 10 ezer gépjárműre jutó balesetek száma szerint Vas megye (11,8) a nem éppen előkelő ötödik helyen áll. Megyénket csupán Jász-Nagykun-Szolnok (13,2), Budapest (12,7), Zala (12,4) és Győr-Moson-Sopron megye (12,2) előzi meg. A legkedvezőbb mutatóval Tolna (7) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (8,8) rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!