Lóerő

2013.02.14. 08:39

F1: egy hónap az évadnyitóig

Jerez - A Forma 1-es csapatok a szezon előtt három négynapos kollektív teszten vesznek részt, melyek közül az első már le is zajlott több-kevesebb sikerrel.

Kelemen Attila

Múlt héten keddtől péntekig pályára gördültek a világ leggyorsabb versenyautói, a száguldó cirkusz 2013-as betontorpedói. Az egykor Forma 1-es nagydíjaknak is helyszínéül szolgáló spanyolországi versenypályán, Jerezben igencsak nagy volt a nyüzsgés, hiszen a négynapos kollektív tesztet megelőzően rántották le a lep-let az új autókról.

A versenygépek tekintetében óriási meglepetés nem érte a nagyérdeműt, hiszen az idei évre nem vezettek be olyan mértékű szabálymódosításokat, melyek a konstruktőröknek komoly fejtörést okoztak volna, illetve arra kényszerítette volna őket, hogy átszablyák, újratervezzék a tavalyi modelleket. A teszten résztvevő pilóták tekintetében viszont nagy volt a csalódottság, ugyanis a helyi nézők az új Ferrarira és pilótájára, Fernando Alonsóra voltak kíváncsiak. Ugyan a versenyautó pályára gördült, ráadásul a legjobb köridőt is az F138-as kódjelű kocsival futották, nevezetesen Felipe Massa, ám Alonso nem vetette bele magát a munkába. Helyette Dubai-ban pihent.

Fotó: Europress Hírügynökség

Ellenben ott volt a teszten az a Lewis Hamilton, aki hat év után fordított hátat a McLarennek a Mercedes kedvéért. A brit debütálása nem úgy sikerült az új csapatában, ahogy azt előre elképzelte: alig tett meg 15 mért kört, és technikai hiba miatt máris a gumifalban találta magát.

A legtöbb mért kört a svájci Sauber csapat újdonsült pilótái a német Nico Hülkenberg és a mexikói Esteban Gutioerrez teljesítették. Őket A címvédő Red Bull és a Force India versenyzői követték megbízhatósági szempontból.

Ami a tempót illeti: a második és a záró napon a Lotus versenyzői végeztek a napi tabella élén. Előbb Romain Grosjean, majd Kimi Räikkönen mutatta meg, hogy nem kopott meg télen a gyorsasága. A nyitónapon a McLarenes Jenson Button bizonyult a legjobbnak.

Jövő hét kedden egy újabb négynapos tesztre kerül sor. A helyszín ezúttal Barcelona lesz, ahol teljessé válik a mezőny: az új Williams is pályára gördül. Az évadnyitó Ausztrál GP-re pedig pontosan egy hónapot kell még várniuk az F1 szerelmeseinek. Részletek az mcsatorna.hu internetes oldalunkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!