Lóerő

2013.08.01. 22:00

Abszolút drift, abszolút vasi

Bélapátfalva - A hegyi szakasz még a legbevállalósabb pilóták számára is új kihívást jelentett, ám ez a - teljes mértékben vasi vonatkozású - csapatot nem lepte meg. Smidéliusz Bálint csapata végül győztesen tért haza a Heves-megyei versenyről.

Kelemen Attila

Július végén került sor az A Országos Drift Bajnokság Bélkő-hegyi futamára, melyet látványos csaták és pár kisebb bukás jellemzett. A Celldömölki Speed Drift Team remekül vizsgázott: Smidéliusz Bálinttal a volánnál a negyeddöntőben Simon Csabát, az elődöntőben pedig Szili Krisztiánt gyűrte le. A Smidéliusz-Szili párosítás hozta a nap leglátványosabb csatáját. Bálint megmutatta, hogy egy szalagkorlátnak ütközés nem feltétlenül jelenti azt, hogy vissza kell venni a tempóból. Fék helyett padlóig nyomta a gázt, és jutott be a döntőbe, ahol Zalabai Zsolttal mérkőzött meg. Itt is szoros csata alakult ki, melynek végén a vasi alakulatot nyilvánították ki győztesnek a bírók.

Smidéliusz Bálint akcióban. Fotó: Speed Drift Team

No de mit is kell tudni a vasi csapatről, illetve kik ők valójában? Minderről Kuthi László csapatfőnököt faggattuk.

A Speed Drift Team abszolút vas megyei versenycsapat, van köztük celldömölki, kőszegi, ostffyasszonyfai, illetve sárvári csapattag is.

Ami a 2013 as autót illeti, teljesen egyedi, driftre átalakított BMW E30-as. A 4 literes, V8-as kompresszoros motor hozzávetőlegesen 400 lóerő leadására képes. Végső formáját Celldömölkön nyerte el Q.T.customs műhelyében. A karosszéria bukócsövezett, és szélesített futóművel van ellátva.

– A folyamatos fejlesztések meghozták a várva várt eredményt. Ám így is régóta keressünk helyszínt drift edzésre, illetve akár egy „hazai" verseny lebonyolítására is. Ám sajnos megyénkben még nem találtunk erre lehetőséget, így marad a versenyről versenyre szerzett tapasztalat. Az országos bajnokság futamaira 300-500 kilométert kell utazni, ami nem kis teher a csapat számára – tudtuk meg a csapatfőnöktől, majd hozzátette: – Igazából a kocsi a mostani hegyi versenyre állt össze, melyet végül hiba nélkül teljesített. Ennek fényében valóban megérdemli a csapat, hogy a megyeszékhelyen bemutathassuk a nagyközönség számára, ennek szervezése folyamatban van, és reméljük, hogy még idén megvalósulhat.

Az Országos Drift Bajnokságban Smidéliusz Bálint jelenleg a 6. helyen áll, ám az utolsó versenyen – melyre augusztus közepén kerül sor – szerencsés esetben bármilyen helyezés elcsíphető ebben a szériában. A csapat két országos bajnokságban is szerepel, igaz az első versenyeken nem tudtak részt venni, mivel a BMW–t nem sikerült időben befejezni.

A Speed drift Team tagjai balról jobbra: Fáró László, Kuthi László, Smidéliusz Bálint, Schweiger László, Töreki Bálint. Fotó: Speed Drift Team

A következő verseny Máriapócson, a RabócsiRingen lesz augusztus 22-24-én, ahol már nemzetközi mezőnyben is összeméri tudását a vasi csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!