Lóerő

2013.12.12. 10:07

Hány éve is történt?

Motorizációs történelem.

Kelemen Attila

146 éve, 1867-ben hunyt el Ganz Ábrahám feltaláló, gyáriparos, a magyar nehézipar egyik megteremtője, vasöntőmester. A Lánc-híd vastartóit is ő készítette. Vállalata fejlődésében a szabadságharc hozott némi megtorpanást, ugyanis ágyukat öntött a honvédseregnek, s ezért Világos után elítélték.

1854-ben fordulóponthoz érkezett üzeme, mikor is saját fejlesztése eredményeként kéregöntésű vasúti kerekeket kezdett gyártani. Eljárását szabadalmaztatta, s kerekeivel európai hírnevet szerzett. Időközben profilját kibővítve malomipari berendezések készítését is elkezdte, s árui sok ipari kiállításon nyertek díjakat. Hét segéddel nyitott pici műhelye alig két évtized alatt a magyar nehézipar egyik legnagyobb üzeme lett, a svájci származású egykori öntőmestert pedig Pest városa 1863-ban díszpolgárává választotta. A Ganz-vállalatok máig őrizték a nevét. 

115 éve, 1898-ban autós sebességi rekordot állítottak fel. A legnagyobb elért sebesség akkor 63 km/h volt. 

110 éve, 1903-ban az amerikai Wright fivérek végrehajtották repülőgépükkel az első sikeres motoros repülést. Az Észak-Karolina állambeli Kitty Hawk közelében repültek. A Wright fivérek – Orville és Wilbur – 1900 óta foglalkoztak repülő szerkezetek építésével. 

80 éve, 1933-ban elindult az első trolibusz-járat Magyarországon.31 éve, 1982-ben hunyt el Colin Chapman brit versenyautó konstruktőr, a Lotus sportautómárka és a Lotus Forma-1-es csapat megalkotója. 4 éve, 2009-ben először szállt fel a Boeing 787-es repülőtípus. A típus hivatalos neve: Dreamliner.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!