Lóerő

2014.03.20. 10:05

Mire kell figyelniük a kerékpárosoknak a szezon elején

Szombathely - Az utóbbi napokban végre beköszöntött az igazi tavasz. Ilyenkor nem csupán a motorosok, hanem a kerékpárosok is előveszik becsben tartott kétkerekűjüket. No de mire is kell ügyelniük a tulajdonosoknak ahhoz, hogy gond nélkül menetkész legyen a bicikli.

Kelemen Attila

 

Földes Imre, ügyvezető

Földes Imrét, a vasi megyeszékhely legfrekventáltabb kerékpáros szaküzletének ügyvezetőjét faggattuk a tavaszi felkészítés fontosságáról, illetve a szezon elejére jellemző trendekről.

- Melyek azok a tényezők, amelyeket a biciklitulajdonosoknak figyelembe kell venniük tavasszal, mikor is kezdetét veszi a kerékpáros szezon, és előkerülnek a kétkerekűek a garázsból, a tárolókból?

- Ez attól függ, hogy ki hogy tette el télire a kerékpárját. Ha valaki zárt helyen felakasztva, télre felkészítve tárolta, akkor nagyon nagy gond nem lehet, legfeljebb a guminyomást kell ellenőríznie, és már mehet is ki vele a szabadba. Ez a jobbik eset. Ezzel szemben, ha a biciklit nem készítették fel télre, vagy csak egyszerűen berakták a tárolóhelységbe, akkor lehetnek nagy meglepetések: beállhat a lánc, elrozsdásodhatnak az alkatrészek, a gumik kiszáradhatnak, kitöredezhetnek. Az így elamortizálódott gumi sérülékenyebbé is válik. ami annyit jelent, hogy a legkisebb felületi sérülés is deffektet okozhat.

De miért is lehet fontos a téli raktározás során a felfüggesztett elhelyezés? A szakember elárulta, hogy ilyen helyzetben az erre alkalmas ponyvát könnyebb így elhelyezni a kerékpáron, amely nem csak a portól, de a párától is megvédi a bicikli alkatrészeit.

Nem csupán az autótulajdonosok számára ajánlott felkeresni a szervizeket, a kerékpártulajdonosok sincsenek ilyen téren magukra hagyva  (Fotó: Kelemen Attila)

Sokan elhanyagolják a vasparipáikat, pedig a szakember szerint kétévente célszerű egy-egy nagyszervizt végeztetni.

- Mi a szervizelés során minden esetben darabjaira szedjük a kerékpárt, és minden egyes alkatrészt átvizsgálunk, kitisztítunk. Újrazsírozzuk a forgó alkatrészeket. beállítjuk a fékeket. Az így karban tartott bicikli nem csak a komfortérzetet, de a biztonságot is növeli.

Akinek eddig még nem volt biciklije, ám most beruházna rá, a kerékpáros boltban az alábbi tanácsokkal látja el a kiválasztás során:

- Az első kérdés az, hogy az ügyfél mit szeretne csinálni a kiszemelt biciklivel: Városi közlekedésre akarja-e használni, túrázni szeretne-e vele, vagy éppen országúti kerekezésre szeretné használni? Felszereltség szempontjából nincs meghatározva, hogy minek kell szerepelnie a kerékpáron. Mi minden esetben felhívjuk a tulajdonos figyelmét az érvényben lévő KRESZ-szabályokra, és a kötelező kiegészítők használatára. Kerékpárválasztásnál az is fontos, hogy milyen a kerékpár súlya és a merevsége. minél merevebb, annál több erő kell a tekeréséhez. és a súly sem elhanyagolható a hajtás szempontjából. Ezt követően pedig már csak a pénztárca határozza meg, hogy milyen lesz a kiválasztott bicikli.

Földes Imre hangsúlyozta, hogy egy kerékpárszaküzletbe nem csupán vásárlás és szervizelés esetén érdemes betérni. Ő maga szívesen ad szaktanácsot minden érdeklődőnek. Fontosnak tartja, hogy bármilyen probléma esetén inkább kérdezzenek a biciklisek, mintsem meghibásodjon egy kerékpár menet közben. A balesetmentes kerekezés a legfontosabb mindenek előtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!