Lóerő

2014.06.15. 13:10

Nyestek rágcsálják az autók vezetékeit

Egyre gyakrabban hallani, hogy autók elektromos kábeleiben tesznek kárt rágcsálók, elsősorban nyestek. A biztosító erre a kárra nem fizet, a védekezés pedig nem egyszerű.

Peltzer Géza

Az utóbbi időben elszaporodtak a nyestek a városokban. A biológusok szerint ez világjelenség: nem csak ez a rágcsáló, hanem több más, korábban csak a természetben élő állat behúzódik a városba, viszonylag gyorsan alkalmazkodva a nagyobb zajhoz, az ember közelségéhez. A nyestek erőteljesebb jelenlétét elsősorban azok az autótulajdonosok érzik meg, akiknek kárt okoztak autójukban a kis emlősök rágcsálásukkal.

Horváth Ferenc nyugdíjas autószerelő már legalább tizenöt éve ismeri ezt a problémát. Már akkor évente 10–15 olyan kocsit javított, amelyek kábeleit nyestek rágtak el.

– Osztrák autótulajdonosok jöttek hozzám ezzel a panasszal, és már rögtön hozták magukkal a kint megvásárolt kábelkötegeket, hogy cseréljem ki a kocsijukban – emlékszik vissza a szakember. – Akkor nálunk ez még ismeretlen volt, de az utóbbi időben Szombathelyen is gyakoribbakká váltak ezek az esetek.

Horváth Ferenc nyugdíjas autószerelő mester egy 1968-as Mercedesbe elektromos nyestriasztót épített be (Fotó: Horváth Csaba)

Ha a nyest lerágja az elektromos vezetékről a szigetelést, zárlat léphet fel, amely a motor vezérlőegységét is tönkreteheti. Ebben az esetben jóval nagyobb a kár, mintha csak a vezetéket vagy vezetékköteg kell kicserélni.

– Ma már többszáz méternyi vezeték van az autókban, a nyesteknek ez valóságos paradicsom – mondja a szakember. Tapasztalatai szerint elsősorban az új autókat támadják a nyestek, mert azoknak erőteljes szaguk van. A rágcsálók nem tesznek különbséget benzines és dízeles, drága és olcsó márkák között.

A védekezés nem egyszerű. Egyesek a motortérbe tett kutyaszőrre esküsznek, mások a spray mellett teszik le a voksot. Van, aki borsot hint a motortérbe, sokan olyan riasztót vásárolnak, amely magas frekvenciájú hangot ad ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!