Lóerő

2015.03.03. 09:08

A vezérműszíjcsere hozza lázba a húszéves szombathelyi lányt, aki autószerelőnek tanul

Szombathely - A kislányok általában arról álmodoznak, hogy ha felnőnek, királylányok, tanító nénik, színésznők lesznek. A szombathelyi, húszéves Éva Elvira azonban sokkal merészebb terveket dédelgetett már kiskorában is, autóversenyző szeretett volna lenni.

Cseszkó Tamás

És bár ezt a szülei nem engedték, végül mégsem került messze a járművektől, jelenleg a Savaria Szakközépiskolában tanul autószerelőnek.

Elvira végigjárta a város elitiskoláit, a Bolyaiban volt általános iskolás, majd a Nagy Lajos Gimnáziumban szerzett érettségit. Matematika-fizika fakultációra jelentkezett, formatervező akart lenni. - Végül rájöttem, hogy a formatervezés elméleti műfaj, én pedig mindig is gyakorlatias voltam, ezért döntöttem az autószerelői szakma mellett - mesélte a Vas Népének. Az idei tanévet már a Savariaban kezdte. - Valószínűleg először azt hitték az osztálytársaim, hogy eltévedtem, amikor kérdeztem tőlük, hogy itt van-e az autószerelő osztály. Elvira egyébként mindig is vonzódott a gyakorlatias dolgok iránt. - Már kiskoromban is sokat segítettem apukámnak, aki a garázsban szerelt, barkácsolt, de volt olyan is, hogy a házat parkettáztuk le. Talán egy kicsit fiúsabb vagyok, mint az átlagos lányok, valószínűleg azért, mert három lánytestvérrel kompenzálni kellett a túlsúlyt - mondta nevetve az ifjú autószerelő-tanonc. A szülei maximálisan támogatták a terveit. - Húszéves leszek a nyáron, és arra jutottam, hogy mindenképpen aktívan szeretnék dolgozni egy-két éven belül, ezért is fontos a szakma, hiszen a kétkezi munka szinte ott és azonnal kifizetődő.

Fotó: Cseszkó Tamás

Mivel járt gimnáziumba és szakközépiskolába is, így kíváncsian kérdezzük, mi a különbség a kétféle képzés között? - A gimnáziumban sokféle területről kap az ember alaptudást, érintőlegesen, míg a szakközépiskolában célirányosan, csak a szakmával kapcsolatos ismereteket adják át. Egyébként heti két napot egy autószerelő műhelyben tölt szakmai gyakorlaton, három napon keresztül pedig elméleti képzés zajlik.

És hogy mit szeret a legjobban egy autószerelő? - Talán a vezérlés a kedvencem, a vezérműszíjcsere, a vízpumpacsere, feszítőgörgő csere - sorolta Elvira, hozzátéve, hogy bizony az autószerelők szókincsében gyakorta előfordul a csere szó. - De szeretem a nagyobb munkákat is, például a kuplungozást. Azóta már az ismerősei is felfedezték tudását, sőt, már egy sztárvendég is megfordult nála, egyszer Liszt Máté, Nyugat-Dunántúl egyik leghíresebb dobosa kérte meg, hogy segítsen neki izzót cserélni. - A munka végére már ő is megtanulta a folyamatot.

És hogy mit hoz a jövő? - Akkor fog kiderülni, ha meglesz a szakmám. Kétéves a képzés, még egy egész tanévem van hátra, ha meglesz a szakvizsgám, lesz lehetőségem technikusi képzésre, és utána akár egyetemi tanulmányokra is. Tervek, célok és álmok vannak, de egyelőre nem tudom, mit hoz a jövő, attól sem zárkóznék el, ha valahol alkalmazottként megfizetnének és megbecsülnének.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy van-e női autószerelő ruha? - Nem könnyű találni, de a múltkor sikerült, gyorsan vettem is egyet. Egyébként pedig az olajos női kéz és a fekete körömágy nem mindig esztétikus, ezért fekete körömlakkal szoktam javítani a helyzeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!