Lóerő

2015.06.25. 07:08

Medve a sztrádán?

Medvék és más vadon élő állatok ellen épít új védőrendszert a Rijeka és Zágráb közötti autópálya-szakaszon a horvát autópálya-kezelő vállalat.

Nem egyszer fordult már elő, hogy egy medve átugorta az autópálya védő korlátját Horvátországban, és elkezdett futni az autópályán. Több autós is a puszta szerencsének köszönhetően kerülte el az ütközést. Amikor egy medve betéved az autópályára, éppúgy meg van zavarodva, mint az ember, aki szeretne tenni valamit, de nem tud.

Tavaly 102 balesetet okoztak a vadon élő állatok a Rijeka-Zágráb szakaszon.

Bojan Vivoda, az autópálya-kezelő vállalt főmérnöke elmondta, hogy a már meglévő válaszfal mellett 60 kilométer hosszú elektromos kerítés megépítését tervezik, hogy a medvék ne juthassanak az úttestre. Amennyiben ez nem működne, hat rámpa és harminc kapu is épül, hogy a betévedt állat visszataláljon az erdőbe. A régi szemetes kukákat is olyanokra cserélik, amelyek nem vonzzák az állatokat.

Ezekkel az intézkedésekkel a balesetek számát akarják csökkenteni, tavaly a vadon élő állatok a Rijeka-Zágráb autópálya-szakaszon 102 balesetet okoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!