Lóerő

2017.02.02. 14:56

A hideg idő veszélyei

Körkép - Íme néhány hasznos tipp, amire érdemes odafigyelniük az autótulajdonosoknak a téli mínuszokban.

Kelemen Attila

• Ha tehetjük - és nem lejtős útszakaszon parkolunk autónkkal -, ne húzzuk be a kéziféket, illetve a rögzítőféket. Máskülönben előfordulhat, hogy befagy. Célszerűbb sebességben hagyni a váltót. Akinek pedig automata-váltóval van ellátva a gépkocsija, annak a P állást érdemes választania.

• Ha szabad ég alatt parkoltatjuk az autónkat, akkor a jégkaparó és a jég-oldó mindig legyen kéznél. Amennyiben az autóban hagyjuk azokat, akkor fennáll annak az eshetősége, hogy nem tudjuk kinyitni az ajtókat a nagy hidegben.

• Dízeles az autónk? Akkor nem árt észben tartani, hogy az jóval érzékenyebbek a hidegre, mint egy benzinmotoros kocsi. Ha prémium minőségű gázolajat tankolunk, akkor a megfelelő adalékok segítségével kevésbé áll fenn a dermedés, és ezzel javul a szivattyúzhatóság is.

• Ugyan a nyár jócskán messze van, ám a napszemüveg a téli vezetésnek is kötelező eleme lehet. Egyrészt mivel nap alacsonyabb szögből sütnek, így jobban vakít. Másrészt a hóval, jéggel borított utakról zavaróan tud visszaverődni a napfény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!