Lóerő

2017.03.16. 15:28

Hány éve történt? 159 éve született a Diesel-motor feltalálója

Motorizációs naptár.

Vas Népe

159 éve, 1858-ban született Rudolf Diesel német gépészmérnök, a róla elnevezett belső égésű motor feltalálója.

156 éve, 1861-ben adták át a Déli pályaudvar elődjét. A Császári és Királyi Déli Állami és Lombard-Velencei Közép-Olaszországi Vasúttársaság, közismert nevén Déli Vaspálya 1861. április 1-jén üzembe helyezte a Nagykanizsa-Buda fővonalát. Ezzel egyidőben a budai végponton március 20-án átadták a forgalomnak a Buda állomást, a mai Déli pályaudvart. A pályaudvar épületét Karl Etzel, a vasúttársaság vezető mérnöke tervezte. A végállomást az évek során többször átépítették, bővítették, jelenlegi épületét 1973. július 10-én adták át.

116 éve, 1901-ben a Daimler-Motor Társaság (DMG) az első Mercedes 35 PS üzembe helyezésével a Mercedes márkanév elindult a világhír felé. A névadó Emil Jellineknek, az Osztrák-Magyar Monarchia nizzai főkonzuljának első házasságából született lánya volt. Jellinek kérését azért teljesítette a DMG, mert ő volt a Daimler márkájú autók egyik fő támogatója, eladója.

A DMG 1902. június 23-án kérte a Mercedes márkanév bejegyzését, amely még abban az évben, szeptember 26-án meg is történt. Napjainkig Mercedes és Mercedes-Benz márkanévvel több mint 20 millió autó került ki a cég gyáraiból, s ennek majdnem a fele ma is fut a világ útjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!