Lóerő

2017.06.29. 17:30

Biztonságos vezetés nyáron is - hasznos tippek a kánikulában való autózáshoz

MEGYEI KÖRKÉP Beköszöntött a várva várt jó idő, és az ország lakosainak egy része már útra kelt, hogy megkezdje a megérdemelt szabadságát. Annak érdekében, hogy a nagy melegben is biztonságosan tudjunk közlekedni, egy országos autókölcsönző összeállított néhány hasznos vezetési tippet a nyárra.

Vas Népe

A melegben való vezetésnek is megvannak azok a kockázati tényezői, amelyekre, ha nem figyelünk, veszélyhelyzetet idézhetnek elő az utakon. Az autónk műszaki állapotára a nyári szezon-ban is figyelmet kell fordítanunk.

Műszaki állapot

A nyári autósszezon a nyári gumik felrakásával kezdődik, amelyek ne legyenek öt évnél idősebbek. Talán sokan nem tudják, hogy a nagy melegben nemcsak gyorsabban kopnak a téli gumik, hanem a fogyasztásra sem hatnak kedvezően. A fékút a harmadával is megnőhet a puha gumiknak köszönhetően.

A téli és tavaszi közlekedés megterheli a futóművet, ezért érdemes átnézetni.

A légkondicionáló vizsgálata és kitisztítása nagyon fontos a nyári szezon előtt. Célszerű a pollenszűrőt kicserélni és egy különleges fertőtlenítő spray segítségével elpusztítani a klímában elszaporodott baktériumokat. Azokban az autókban, amelyekben nincsen légkondi, érdemes a hátsó ablakokra napvédő rolót beszerezni.

A nap egyes útszakaszokon vakító is lehet. Ajánlott a napszemüveg használata vezetés közben

Ellenőrizzük a hűtőfolyadék és a motorolaj szintjét, nehogy utazás közben kellemetlen meglepetést okozzanak. Az ablakmosó folyadékot is váltsuk nyárira és az ablaktörlő lapátokat is cseréljük le, ha a gumi elengedte magát a téli szezonban.

Akik nem teljesen biztosak gépjárművük műszaki állapotában, hosszabb útra inkább béreljenek autót. A bérautókat folyamatosan karbantartják, kevés kilométert futottak, és bármilyen probléma esetén 24 órás assistance szolgáltatást is nyújtanak hozzájuk.

Vezetési komfort

Legyen szó mindennapi autós közlekedésről vagy hosszabb út megtételéről, az autónk nyárra való felkészítése mellett az egészségünkre is fokozottan figyelnünk kell a hőségben.

Ügyelnünk kell a vezetés közbeni folyadékbevitelre! A dehidratáltság csökkenti a koncentrálóképességet, fáradtsághoz, álmossághoz és ingerlékenységhez vezet. Annak érdekében, hogy vezetés közben is megfelelő legyen a folyadékbevitel, mindig legyen egy üveg víz nálunk az autóban.

Ügyelnünk kell a vezetés közbeni folyadékbevitelre is! A dehidratáltság csökkenti a koncentrálóképességet, fáradtsághoz vezet Fotók: Shutterstock

Figyeljünk arra, hogy ne melegedjen nagyon fel az autó belsejében a levegő, mert ez is fáradékonyságot és figyelemzavart okozhat. A légkondicionáló hőfokának beállításánál törekedjünk arra, hogy a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 fok legyen az eltérés. Ellenkező esetben gyorsan megfázhatunk a hőmérséklet-különbség következtében.

Tartsunk nagyobb követési távolságot, hogy a lassabb reakcióidő miatt is biztonságosan meg tudjunk állni.

Hosszabb úton rendszeresen tartsunk szünetet, frissítsük fel magunkat, mert melegben gyorsabban elfáradunk vezetés közben. Rosszabbul viseljük a stresszt, ezért a dugókban ülve próbáljunk higgadtak maradni, és morgolódás helyett ábrándozzunk egy hűs tengerpartról.

Gyermeket és állatot semmi esetre se hagyjunk az autóban, mert a felforrósodott járműben nagyon könnyen és gyorsan hőgutát kaphatnak és életveszélyes állapotba is kerülhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!