Vezessen övvel!

2017.12.09. 17:30

Öv, amely életet ment

Egy egyszerű mozdulattal megmenthetünk egy életet: meg kell fogni, ki kell húzni, és a helyére kell kattintani. A biztonsági öv egy ütközésnél 50 százalékkal növeli a túlélés esélyeit. Bevezetése óta milliók életét mentette már meg.

KELEMEN ATTILA

Az elmúlt hetekben több halálos közlekedési baleset történt a megyében. A szakemberek megállapították, hogy egyik esetben sem volt bekapcsolva a biztonsági öv. Nem elég hangsúlyozni használatának fontosságát. Így teszünk most mi is.

1959. augusztus 13-a mérföldkő volt a közlekedésbiztonság történetében. Lassacskán hatvan éve a svéd Volvo autógyár megváltoztatta az autózás világát, amikor bevezette a házon belül, Nils Bohlin által kifejlesztett hárompontos biztonsági övet: az emberiség történetének egyik legfontosabb életmentő újítását. Ezen a napon adtak el először biztonsági övvel ellátott autót, egy Volvo PV544-est a svédországi Kristianstadban. A svéd gyártó fejlesztése azóta az autózás legáltalánosabb és legfontosabb biztonsági megoldásává vált, és az elmúlt fél évszázadban több millió ember életét mentette már meg.

A V alakú, hárompontos öv lényege a mai napig ugyanaz: az utas az ülésben maradjon, ezzel akár 50 százalékkal csökkentve a baleseti sérülések veszélyét. Bár a Volvo szabadon hozzáférhetővé tette a szabadalmát, a hárompontos öv csak a hatvanas évek végére kezdett igazán elterjedni. Azóta előfeszítővel és överőelosztóval tudták növelni az eredeti forma hatékonyságát az öv továbbfejlesztői.

A közlekedésbiztonsági statisztikák szerint a balesetek során az autóból kirepülő emberek 75 százaléka életét veszti. Óránként 50 kilométeres ütközéskor olyan hatásnak van kitéve az autós, mintha egy épület harmadik emeletéről esne le.

A biztonsági öv használatának szokásai eltérnek a világ egyes területein. Az oroszországi Szahalin-szigeten például alig 3,8 százalékos a biztonsági öv használati aránya. A legmagasabb mutató a nagyobb jövedelemmel rendelkező országokra jellemző, mint például Franciaország, Németország, Svédország, Ausztrália és Kanada. Ezekben az országokban az első ülésen ülő utasok 90-99 százaléka, és a hátsó ülésen utazók 80-89 százaléka használja a biztonsági övet. 1971-ben hozták meg az első olyan törvényeket, amelyek kötelezővé tették a használatát. Ez először az ausztráliai Victoria államban történt, hatására a közúti halálesetek száma tizennyolc százalékkal csökkent az első évben. Magyarországon kötelező a menet közbeni használata – mind az első, mind a hátsó üléseken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!