6409 méter hosszú az emeletes Vufengsan–Jangce-híd

2020.12.31. 07:00

A szupergyorsvonatok első függőhídja Kínában

Átadták Kínában a világ első, szupergyorsvonatok közlekedésére tervezett függőhídját – adta hírül a kínai állami vasúttársaság közlésére hivatkozva a China News nevű kínai hírportál.

Vas Népe

Fotó: Xinhua

A 6409 méter hosszú Vufengsan–Jangce-híd a kelet-kínai Csiangszu tartományban található, és a Jangce folyó felett ível át, mintegy ezerméteres magasságban.

A kétszintes híd alsó emeletén négy vasútvonal található, ezek közül kettőt óránkénti 250 kilométeres, két tartalék vágányt pedig óránkénti 200 kilométeres haladási sebesség elbírására terveztek. A függőhíd felső szintjén pedig nyolc­sávos autópálya fut, amelyen a járművek óránkénti 100 kilométeres sebességgel haladhatnak végig.

Az építmény két szempontból is világelsőnek számít: földünk első vasúti közlekedésre alkalmas függőhídja, egyben az első, amelyen szupergyors­vonatok haladhatnak át. Kínában pedig az első olyan híd, amely vasutat és gyorsforgalmi utat köt össze.

Ami a nagysebességűvasút-építéseket illeti, jelenleg Európában Franciaországban, Spanyolországban, Belgiumban, Olaszországban épül új nagysebességű vasútvonal. Ázsiában Kína és India fejleszti a hálózatát. Dél-Amerikában Brazília és Argentína tervezi, hogy saját nagy sebességű vasutat épít.

Kínában van a világ legnagyobb nagysebességűvasút­üzeme. A teljes hálózat hossza 2020 januárjában 35 ezer kilométer volt, amelyeken a menetrend szerinti sebesség az óránkénti 431 kilométert is elérheti. A tesztsebesség­rekordot is a kínaiak jegyzik 512 km/h-val.

Kiemelt képünkön: A Vufengsan–Jangce-híd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!