Forma-1

2021.01.01. 07:00

A királykategória jelesre vizsgázott, 80 ezer tesztből alig száz pozitív eset

A Forma–1-es gyorsaságiautós-világbajnokság 2020-as szezonja mindennek nevezhető, de megszokottnak semmiképpen sem. A kezdeti nehézségek ellenére sem tudta megállítani a koronavírus-járvány a szervezőket abban, hogy biztonságossá tegyék a versenysorozatot.

Kelemen Attila

Fotó: MW-archív

Amikor éppen kezdetét vette volna a Forma–1 2020-as szezonja márciusban Melbourne-ben, akkor vált nemzetközivé a Covid-19 vírus okozta járvány, alaposan felforgatva a sportvilágot (is). Számos nemzetközi tornát, világbajnokságot – de még a tokiói olimpiát is – töröltek vagy elhalasztottak.

Az autósportok királynőjének nevezett széria irányítóinál ez a lehetőség fel sem vetődött: a show-nak folytatódnia kellett, csak éppen szokatlan körülmények között, a lehető legszigorúbb biztonsági intézkedések bevezetése mellett.

Ugyan pár ország nem tudta megtartani a 2020-as nagydíját, a tulajdonos Liberty Media és a Nemzetközi Automobil Szövetség karöltve elérte, hogy a bevezetett Covid-19-protokolljaival le tudja bonyolítani a futamok nagy részét, és ezáltal ha teljessé nem is, de értékelhetővé tegyék a világbajnokságot.

A 17 nagydíjhétvége alatt a kötelezővé tett egészségügyi ellenőrzések során csaknem 80 ezer tesztet végeztek el, amelyből kevesebb mint száz lett pozitív. A 0,11 százalékos eredmény is azt bizonyítja, hogy a kidolgozott rendszer működött, nem volt hiábavaló a „buborékok” kialakítása, illetve a kontaktusok radikális lecsökkentése.

Kiemelt képünkön: Nem csak szimbolikus volt a védekezés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!