Egyre bővül az F1-es mezőny

2021.03.06. 08:00

A Mercedes, az Alpine és az Aston Martin is leleplezte az idei autóját

Három klasszis pilóta, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a két bajnoki címmel büszkélkedő Fernando Alonso és a négy vb-trófeával rendelkező Sebastian Vettel idei Forma–1-es autóit mutatták be az elmúlt napokban. Mindhárom versenyző bizakodó.

Kelemen Attila

Fotó: Mercedes, Alpine Renault

Mercedes

Az összes Forma–1-es ver­seny­autó bemutatója közül talán a címvédő Mercedesét előzte meg a legnagyobb várakozás. Nem csoda, hogy minden szem arra volt kíváncsi, milyen versenygéppel lehet lehetősége Lewis Hamiltonnak a 8. bajnoki címért harcba szállni. És ha sikerrel jár, akkor Michael Schumachert lehagyva már egyedüli rekordere lehet a száguldó cirkusznak, azaz minden idők legsikeresebb pilótájává válhat.

Már az idei autó alapját jelentő tavalyi versenygép is figyelemre méltó, hiszen az ezüstnyilak hét éve tartó uralkodásának legdominánsabb teljesítményével rukkoltak elő.

Az F1 W12-es kódjellel ellátott Mercedes kívül és belül is megújult (a szabályok adta kereteken belül). A festése során ugyan maradtak a tavaly használt fekete színnél, ám a türkiz, a vörös és a hagyományos ezüstszín dominánsabb lett.

Ugyan bajnoki címvédőként ők fordíthatnak legkevesebb időt a szélcsatornás és a CFD-s fejlesztésekre, így is megfeszített munkával igyekeztek javítani a tavalyi autójukon. A motorteljesítmény fejlesztése mellett új megoldásokkal is előrukkoltak a 2021-es erőforrásnál. Igencsak hangsúlyozták a prezentáció során az innovatív kifejezést, ami a tavalyi DAS-rendszerük fényében nem jelent túl jót az ellenfeleknek. Mint ahogy az sem, hogy a padlólemez kötelező megváltoztatására már tudtak reagálni, amiről nem sokat árultak el, nehogy a riválisok rájöjjenek a trükkjeikre.

A Mercedes háza táján nagy kérdőjel övezi a jövőbeni pilótafelállásukat. Lewis Hamilton csak az idei évre hosszabbította meg a szerződését, és Valtteri Bottasnak is lejár az év végén a kontraktusa. A két pilóta idén már az ötödik közös évét kezdi meg a csillagosoknál. Míg a brit azt mondta, nem az esetleges nyolcadik bajnoki címtől teszi függővé a visszavonulását, addig Bottas minden követ megmozgat, hogy négy sikertelen próbálkozás után végre-valahára legyőzze a csapattársát.

Alpine

A Renault idén már Alpine néven szerepel a száguldó cirkuszban. A Mercedeshez hasonlóan a franciák is kedden leplezték le a 2021-es autójukat. Az enstone-i csapat idei gépe az A521 kódjelet kapta. Mivel az autót egyelőre csak egy virtuális bemutatón keresztül ismerhettük meg, így messzemenő következtetéseket nem lehet levonni annak felszereltségéről. Ám az már biztos, hogy a dizájnja merőben eltér a tavalyi sárga-fekete festéstől. Alapjaiban a francia és a brit trikolór színeiben pompázik, némi fekete be­ütéssel. De nemcsak az arculat, hanem a csapat vezetősége is gyökeres változáson ment keresztül: Cyril Abiteboult Da­vide Brivio váltotta a csapatfőnöki székben. Pilótafronton a megújulást a két kihagyott év után az F1-be visszatérő, kétszeres világbajnok Fernando Alonso jelenti. A csapattársa Esteban Ocon lesz.

Aston Martin

A tavaly még Racing ­Pointként versenyző, az idei évre Aston Martinná avanzsáló gárda tegnap mutatta be az idei aszfaltszaggatóját. Második nevet váltó csapatként ugyancsak új külsővel jelentkezett. Az új, brit verseny-, zöld színvilágú autójuk az AMR21 nevet kapta. Bő hat évtized kihagyás után vállal szerepet az F1-ben a brit márka.

A csapat legnagyobb kincse a Mercedes-kapcsolat mellett az a Sebastian Vettel lehet, aki nem csupán négy vb-címmel rendelkezik, hanem rengeteg rutinnal is ahhoz, hogy másodvirágzását élhesse végső visszavonulása előtt. Sokat várnak tőle, csakúgy, mint a másik pilótájuktól, a csapat tulajdonosának fiától, Lance Strolltól.

A Haas ma, a Williams holnap, a Ferrari 10-én rántja le a leplet az új autójáról.

Kiemelt képünkön: Fent a Mercedes F1 W12-es, alul pedig az Alpine A521 kódjelű autója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!