Lóerő

2012.07.20. 06:47

Rendelkezések a biztonságosabb közlekedésért

Körkép – Az országgyűlés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztése alapján számos ponton módosított egyes közlekedési tárgyú törvényeket július 12-én.

Kelemen Attila

A rendelkezések tervezhető jövőképet rögzítenek a hazai úthálózat fejlesztésében, fokozzák a közlekedés biztonságát, a gyakorlati tapasztalatok alapján segítik a korábban megszületett szabályok alkalmazását. Az új előírások döntő többsége a módosítások kihirdetését követő 15. napon lép hatályba. Az elfogadott módosítások megerősítik a gyorsforgalmi hálózat tavaly nyári kormányhatározatban foglalt hosszú távú fejlesztési programját és tervét.

Az útépítések és bővítések rövidebb előkészítési idővel, egyszerűbb és gyorsabb engedélyezési eljárással juthatnak el a kivitelezésig. A jóváhagyott program kiemelten kezeli a zsúfoltság és túlterheltség megszüntetését a hazai úthálózaton, a települési szakaszok mentesítését az átmenő forgalomtól. A reklámhordozók visszaszorítása érdekében is hoztak intézkedéseket, ugyanis azok túlzott mennyiségben és méretben elvonják az autóvezetők figyelmét, ami balesetveszélyes helyzeteket okozhatnak. A módosítás pontosítja a közút melletti reklámtáblák elhelyezésére vonatkozó tilalmakat. A szabályozásba ütköző reklámhordozók eltávolítását szeptemberi végi határidővel írják elő.



A törvénymódosítás kedvezőtlen időjárási körülmények esetén is lehetővé teszi a közútkezelők számára a forgalom átmeneti korlátozását vagy elterelését. Főként intenzív havazás idején lehet arra szükség, hogy elsősorban a tehergépkocsikat teljesen vagy részlegesen kitiltsák az utakról. Az üzemeltetési tapasztalatok szerint ugyanis e járművek erősen elhasznált abroncsaikkal nagy hóban nem képesek a biztonságos közlekedésre. A közút kezelője a jövőben a biztonságos közlekedés feltételeinek helyreállásáig pihenőhelyre terelheti, vagy félreállíthatja a tehergépkocsikat. A veszteglő, elhagyott járművek elszállítása is napirendre került, mely értelmében az autópálya vagy autóút kezelője a jövőben eltávolíthatja vagy eltávolíttathatja a gyorsforgalmi út olyan területén veszteglő járművet, ahol a megállás tilos.

Ehhez az üzembentartó vagy a tulajdonos és a rendőrség előzetes értesítésére van szükség. Balesetveszély esetén azonban elegendő csak a rendőrséget tájékoztatni az üzembentartó utólagos értesítése mellett. E rendelkezés a felkészülés időigénye miatt 2012. november 1-jével lépnek hatályba. A tavalyi évtől a Nemzeti Közlekedési Hatóság területi szervei a kormányhivatalok közlekedési felügyelőségeinek szakigazgatási szerveivé váltak, ezzel huszonegy közlekedési hatóság jött létre. Idén januártól a közútkezelő is ellenőrizheti a díjköteles országos közutak díjfizetés ellenében történő használatát.

E változásokkal megsokszorozódott a közúti ellenőrzést végző szervezetek száma. A jelenlegi állományt országosan egységes szempontok szerinti továbbképzik, így elérhető, hogy a továbbiakban ne lehessen példa eltérő eljárásokra az egyes megyékben más-más szerveknél. Ezen előírások alkalmazását a törvénymódosítás 2013. július 1-jétől rendeli el.



A KÜLFÖLDI RENDSZÁMOK HASZNÁLATA

A módosítás a hatályos előírások pontosításával mérsékli a külföldi rendszámok jogszerű magyarországi használatához kapcsolódó terheket. Az elfogadott szabályváltozással a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de életvitelszerűen (azaz legalább az év 185 napján) külföldön tartózkodó autósoknak nem kell magyar rendszámot kiváltaniuk. A más tulajdonában lévő, külföldi rendszámú jármű belföldön történő eseti használatának lehetősége egy napról hat hónap alatt összesen 30 napra emelkedik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!