Lukácsháza

2015.04.25. 11:15

Mintha árvíz lett volna Lukácsházán - Bevetésre kész a falu önkéntes mentőcsoportja

Kipróbálta magát és bevetésre kész Lukácsháza önkéntes mentőcsoportja. Szombaton délelőtt az úgy nevezett rendszerbeállító gyakorlatát tartotta meg a Lukácsházi Önkéntes Települési Mentőcsoport.

Cseh Gábor

Gyakorlott segítséget is kapott az ötven önkéntes: az Írottkő Mentőcsoport is velük együtt készült egy esetleges áradásra. Hat helyszínen dolgoztak össze az önkéntesek: embert mentettek egy árvíz mosta házból, megvédték a lukácsházi orvosi rendelőt és a szomszédos mezőgazdasági területeket a víztől, sőt, azt is gyakorolták, mi a teendő, ha kiömlött gázolajat kell semlegesíteni.

A gyakorlatra a „megfelelt” értékelést kapta mindkét mentőcsoport, ez pedig a lukácsházi önkénteseknek azt jelenti, hogy megszerezték a nemzeti minősítő oklevelet, vagyis önállóan beavatkozhatnak, ha víz fenyegeti a települést.

Nem véletlenül volt a víz a gyakorlat főszereplője: Virág János, Lukácsháza polgármestere, a helyi mentőcsoport parancsnoka emlékeztetett, hogy az elmúlt években más káresemény nem volt a területen. Kiemelte, hogy a lukácsházi mentőcsoport számíthat az eszköztára bővítésére és a humán erőforrásban is fejlesztéseket terveznek már most.

A polgármester-parancsnok hangsúlyozta: egy közösségben mindig szükség van az összefogásra és a fiatalokat is erre kell nevelni, ezért fontos, hogy a szombati gyakorlaton öt középiskolás diák vett részt, akik közösségi szolgálatukat töltik a katasztrófavédelemnél. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal vezetője az önkénteseknek azt mondta: A játék komolyra fordult, a lukácsháziak bajtársiasságukat, elszántságukat már hivatalosan is a közösség segítségére tudják fordítani, ha szükség lesz rá. Lakatár Gábor, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője minél kevesebb munkát kívánt az elszánt önkénteseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!