Multidéző

2016.01.06. 17:43

Ígéretes jövő előtt a Bálház?

Kőszeg - A város egyik legnevezetesebb műemlék épületére, a 18. században épült Bálházra bizony mostoha idők köszöntöttek az utóbbi évtizedekben.

Vas Népe

Feledtetve a nagyhírű múltat, amikor is - nevéhez illően - pompázatos vigasságoknak és rangos kultúreseményeknek adott helyszínt, századunk utolsó harmadára jórészt funkció és igazi gazda nélkül maradva lett a város egyik legnyomorúságosabb középülete.

A helyzet tovább így nem tartható - döntött tavaly ősszel az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, és felszólította az önkormányzatot, tegyen meg mindent az alapvető állagmegóvás érdekében. A válasz: mindennek csupán egyetlen akadálya van, az, hogy hiányzik a ráfordítandó összeg. - Nos, akkor majd mi hitelezzük meg a pénzt, egy közös megállapodásban rögzített határidőig - tett pontot az alku végére az OMVH.

A kőszegi Bálház húsz évvel ezelőtti felvételen
Fotó: VN-archív

Decemberben a legismertebb helyi építőipari cég elkezdte a karbantartási munkát, amelynek legkritikusabb része a tetőszerkezet nagy részének cseréje. A folyamatos beázások következményeként ugyanis megjelent a faanyagokat támadó úgynevezett könnyező házigomba , és elvégezte a maga romboló szerepét. A hajdan impozáns épület alapvető felújítása a tervek szerint a tavasz kezdetére fejeződik be, várhatóan 13 és fél millió forintos költséggel. Ezt követően remélhetőleg végleges vevőre talál a jelenlegi önkormányzati tulajdonban lévő Bálház, és hasznos funkcióval, külső képében pedig kellően megszépülve lesz ismét egyik reprezentánsa a város becses műemlékeinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!