múltidéző

2019.08.08. 07:00

20 éve vesztettük el és kaptuk vissza a Napot

Kultikus év lett 1999-ből. Éppen csak túl voltunk a Hale-Bopp üstökös látogatásán, amely 3000-ben tér vissza ismét. Közeledett az ezredforduló, amit csak a nagyon szerencsés embereknek adatik meg átélni a történelem során. Az igazi szenzáció azonban a teljes napfogyatkozás volt.

Kozma Gábor

Szinte kivétel nélkül mindenki védőszemüveget használt a természeti tünemény megtekintésekor

Szombathelyen 12 óra 46 perc 22 másodperc és 12 óra 48 perc 44 másodperc között volt a teljes napfogyatkozás. A kedvező időjárási viszonyok miatt jól megfigyelhető volt a Napkorona és az úgynevezett gyémántgyűrű is. Láthatóvá vált a Vénus. Szombathelyen közterületeken, te­reken, udvarokban tízezrek voltak kíváncsiak a rendkívüli fényjelenségekkel kísért természeti jelenségre.

Előre felkészültek

Már az év elején brosúrákat terjesztettek az érintett területeken, városokban és falvakban, hogy mire lehet szá­mítani, mit kell tenni, ha eljön a rövid „naphalál”. A Vas Népe az egyik februári számában Vértes Ernő főtanácsossal, a Gothard egyesület elnökével közölt nagyobb interjút. Az amatőr csillagász elmondta: 120 éve tudtuk, hogy ez az esemény 1999 augusztus 11-én délben bekövetkezik.

– Tizennégyezer kilométeres az árnyék, amely telibe találja majd a megyét és annak székhelyét. Sebessége két és félezer kilométer óránként. Egészen pontosan 2 perc 22 másodpercig tart Szombathelyen a teljes takarás, amire fel kell készülnünk – intett szakember.

Nem véletlenül: már ekkor lefoglalták szinte az összes szálláshelyet az érdeklődők. Becslések jelentek meg arról, hogy akár milliós tömegek mozoghatnak.

Írottkőtől Jánosházáig

A folt az Írottkőnél lépett be, és Jánosházánál hagyta el a megyét. Amikor bekövetkezett a totalitás, akkor szabad szemmel is megcsodálhattuk a látványt. Megyeszerte nagyobb csoportok figyelték a kissé felhős eget, de szerencsére mindenütt látható volt a ritka esemény. Bögöténél egy német turista hajtott le a 8-asról, és nagy meglepetésre egy népünnepélybe csöppent a falu feletti dombon: – Hát, nem is tudom, melyik volt a nagyobb élmény – mondta a gulyásparti után.

A szombathelyi Fő tér már délelőtt megtelt emberekkel. Egy spanyol turista azt fejtegette, hogy pár napja még azt sem tudta, hogy Magyarország létezik: – Vissza fogok ide jönni, ez egy ékszerdoboz! – mondta lelkesen.

Az égi jelenség igencsak jól jött a megyeszékhely turizmusának is

Egy százfős japán csoport a tér közepén táborozott le, profi távcsövekkel, fotópuskákkal, az akkor még itthon szinte ismeretlen digitális kütyükkel. Bécsben szálltak le, buszokat béreltek: – Rizikó, hogy látjuk, vagy sem, de úgy tűnik, szerencsénk lesz – mondta egyikük.

A tömeg fegyelmezett volt, a virágokra vigyáztak, az ételt-italt áruló mozgó árusok alig győzték az utánpótlást.

A csoda

Aztán delet ütött az óra, és minden megváltozott. A Hold bekúszott a Nap elé, beállt a totalitás. A tér hangulata leírhatatlan volt: szorongás, öröm, szürkület, bizarr fények, fel­támadó szél, és ami a legijesztőbb, a pár másodperc alatt beálló, teljes csend. Idézet egy helyszíni beszámolóból: „Teljes sötétség állt be…, az emberek felhördültek, amikor a megzavarodott galambok össze-vissza repkedtek, neki a házfalaknak… Örökkévalóságnak tűnt az a két perc, azt hittem, többet már nem lesz világos… Bevallom, félni kezdtem… Ezt fokozta, hogy legalább ötezer ember volt a téren, de csak a fényképezőgépek kattogását lehetett hallani”.

 

Majd pontosan 2 perc 22 másodperc után újra előbukkant a tüzes korong – eget verő ováció, vagy inkább felszakadó ordítás rázta meg a teret. Egy másik szemtanú így számolt be erről: „Mindenki kiabált, fütyült, éljenzett, sikított, mintha megbolondultak volna. Voltak, akik könnyeztek, sokan pedig sírtak. Talán arra gondoltak e kivételes napon, hogy milyen pici is az ember és milyen múló az élete”. Aztán ahogy múltak a percek, egyre fogyott az árnyék, majd a három óriás, a Nap, a Hold és a Föld visszaadta a fényt.

A fantasztikus természeti jelenség megcsodálása után aztán már mindenki saját anyanyelvén értékelte ki a teljes napfogyatkozás felejthetetlen éléményét.

– Game is over! – kiáltott fel az ELTE Gothárd Asztrofizi­kai Obszervatóriumának udvarán Jankovics István, a csillagvizsgáló igazgatója. A játéknak – egy jó időre – tényleg vége.

Szemüveggel

Sokan a lakásuk erkélyéről, tízemeletes házak tetejéről nézték végig a teljes fogyatkozást. Az előzetes tájékoztató kampány eredményes volt, mert szinte kivétel nélkül mindenki védőszemüveget hasz­nált. A teljes napfogyatkozás perceit a várakozásokkal ellentétben nem kísérte erős szélroham. Az állatok zavartan viselkedtek.

Szinte kivétel nélkül mindenki védőszemüveget használt a természeti tünemény megtekintésekor

A megfigyelésre Szombathelyre utazók elégedettek lehettek. A napfogyatkozás-imádók központja a Balaton déli partján, Siófokon volt, ahol mintegy 200 ezer turista gyűlt egybe – főleg amerikaiak, dánok, finnek, norvégok és japánok.

Jó üzlet volt

Az égi jelenség igencsak jól jött a szálloda- és vendéglátóiparnak: egyetlen szállodai szoba sem maradt üresen, egymást érték a Balaton partján a partik, napfogyatkozás-lacikonyhák, nap-hold-menük. A Tihanyi-félsziget egy pincéjében 5000 palack szőlőlevet falaztak be. 700 schillingért lehetett egy palackot megvásárolni.

Régen volt már akkora tömeg Szombathely Fő terén, mint 1999. augusztus 11-én Fotók: VN-archív

Bár nem volt éppen zavartalan strandidő, ennek ellenére mintegy négyezren látogattak el Bükfürdőre is, hogy onnan szemléljék a napfogyatkozást. Egész napos műsor szórakoztatta a nagyérdeműt, ezért emelt árat kellett fizetni a belépőkért. A vendégek nemcsak a műsorral kaptak pluszt, hanem igénybe vehették a rekreációs park szolgáltatásait is. A részleges napfogyatkozást sokan még a medencékben lubickolva követték nyomon, de a zene hangjai mind több embert csalogattak a szabadtéri színpad közelébe. A teljes napfogyatkozás idejére szinte teljesen kiürültek a medencék, és a közönség nagy ovációval fogadta a déli „éjszaka” beköszöntét, majd a „virradatot”.

 

MEGÉRHETIK A KÖVETKEZŐT

A „mindenórás” kismamák ugyan lemaradtak az évszázad nagy jelenségéről, vajúdás közben érthetően inkább hamarosan világrajövő magzatukra koncentráltak. 1999. augusztus 11-én hajnaltól kora délutánig négy kisbaba született a szombathelyi Markusovszky kórházban; de Vivien, Réka, Kata és Tamás is a napot látta meg elsőként, s nem az elsötétüléskor jöttek világra. A nagy pocakkal a kórház folyosóján sétálgató leendő anyukák semmi különöset nem érzékeltek, egyikük elmondta, hogy a hirtelen érkező zivatarok sokkal jobban megviselik. Szerencsére a napfogyatkozás okozta időjárásváltozástól senki sem lett rosszul. Az egyik pocakos kismama azt suttogta magzatának: „ne szomorkodj, kicsim, nem maradtál le semmiről, te láthatod a következő napfogyatkozást!”

HARMATos A FŰ

Déli 12 órakor 22,2 fokot mutattak a hőmérők Farkasfán, 13 órakor pedig 19-et. A felszíni (fű magasságában mért) levegő 26,9 fokról 19,2 fokra hűlt le röpke egy óra leforgása alatt, tudta meg a Vas Népe Huszár Józseftől, az Országos Meteorológiai Szolgálat Farkasfai Radarmeteorológiai Obszervatóriumának észlelőjétől.

Hidegfront utáni, kristálytiszta levegő volt, álltunk az erkélyen, és néztük a színek változásait, az érdekes, alkonyatszerű megvilágosodást, ami mégis más volt egy mindennapos alkonynál, aztán a besötétedést fürkésztük – eleveníti fel az élményeket a szakember. A madarak még a napfogyatkozást követő órákban sem énekeltek.

A déli „pirkadatkor”, azaz a Napkorong lassú előbukkanásakor kevéske harmat is kicsapódott a talaj felszínén, ez azért is volt lehetséges, mert az égboltnak csupán a tizenöt százalékát borította felhő, s szinte teljes volt a szélcsend.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!