múltidéző

2020.06.28. 07:00

1987-ben lángok csaptak fel a szombathelyi cipőgyárban

Ha lehetne választani egy évet, akkor biztosan az 1987-et választanák az egykori szombathelyi cipőgyár dolgozói, ha egy mozgalmas esztendőt kellene megnevezniük. Ugyanis előbb jelentős rekonstrukciót hajtottak végre a gyáregységen, gazdasági felemelkedést remélve a beruházástól. Majd egy súlyos tűzeset vetette vissza az üzemet.

Kelemen Attila

A cípőfelsőrészek előkészítése 1981-ben Fotó: Magyar Rendőr/Fortepan

Jelentős állomásához érkezett 1987 áprilisában a Sabaria Cipőgyár évek óta tartó rekonstrukciója. Ugyanis műszakilag akkor adták át azt a hatalmas raktárblokkot, amely több, más funkciót ellátó épületrészt foglalt magába. A VASÉP építette, akkor mintegy 110 millió forintos költséggel. A három éven át tartó munkát pontos határidőre fejezték be az építők. Az üzembe helyezésével megoldódni látszott a cipőgyár súlyos gondja.

Csakhogy Szombathely és a nyugat-magyarországi régió csaknem 100 éven át kiemelt ipari szereplőjének épületében 1987. július 17-én tűz ütött ki. A szeles, meleg időben amúgy is jócskán el voltak foglalva a tűzoltók: aznap többek között a lucerna égett a sorkikápolnai tsz területén, a szövőgyár fémtetős szerkezete alatt bálák égtek, a váti katonai lőterén az avar kapott lángra. Ezeket követően érkezett a riasztás a tűzoltósághoz a cipőgyári tűzről. A helyszínre érkezve a tűzoltók megállapították, hogy a cipőgyár kísérleti műhelyében ütött ki a tűz; de nemcsak itt, hanem a műszaki előkészítőben és az üzemfenntartási részlegen is felcsaptak a lángok. Szinte a teljes eszköz- és iratanyaga megsemmisült.

A cípőfelsőrészek előkészítése 1981-ben Fotó: Magyar Rendőr/Fortepan

Az eset nem volt jelentéktelen gazdasági szempontból: miközben 1987-ben közel 270 millió forintos nyeresége volt a Sabaria Cipőgyárnak, addig 1988 végére az 15 millió forintra csökkent. Az 1990-es évek közepére a vállalat ellehetetlenült, végül 2006-ban pecsételődött meg a sorsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!