2000-ben a legnépszerűbb ajándék a CD volt

2020.12.06. 07:00

Így vártuk az évezred utolsó karácsonyát Szombathelyen

Az idei karácsonyi várakozás a pandémia miatt rendkívüli. Húsz évvel ezelőtt is kivételesnek számított a készülődés, ám kellemesebb okok miatt: nem csak a XX. század, de az évezred utolsó ünnepére próbáltunk ráhangolódni. Milyen volt 2000 adventje? Talán nem is tűnik olyan sok időnek, ha a húsz évvel ezelőtti időszakot próbáljuk felidézni?

Kelemen Attila

Rengetegen sétáltak Szombathely belvárosában a 2000-es év aranyvasárnapján, de a pénztárcájukat meglehetősen kevesen nyitották ki

Fotó: VN-archív

2000-ben az ezüst- és az aranyvasárnap sokkal inkább a tavaszt, mintsem a telet idézte. A verőfényes napsütésben ugyan hömpölygött a tömeg a megyeszékhely belvárosában, ám az akkoriban megváltozott vásárlói szokások miatt nem a vevők, mindinkább a sétálgatók voltak többségben. Tudniillik a korábbi években megszokott ajándékbeszerzési körútjukat már nem a Fő téren bonyolították le a vásárlók, hanem inkább a kihagyhatatlan akciókkal kecsegtető szupermarketekben. Mondhatni a multik már december elején elvitték a drágább elektronikai cikkek után érdeklődőket.

A legkomolyabb számítógép a Pentium MMX volt 64 MB RAM-mal és 2,5 GB-os merevlemezzel, flopimeghajtóval és CD-olvasóval. Az ára 75 ezer forint volt. Hozzá egy 17 colos SVGA monitort 30 ezer forintért lehetett beszerezni. Ötvenöt centiméternél nagyobb képátmérőjű televíziót 100 ezer forint alatt nem lehetett kapni, de legalább sztereó volt, és volt hozzá Teletext.

Rengetegen sétáltak Szombathely belvárosában a 2000-es év aranyvasárnapján, de a pénztárcájukat meglehetősen kevesen nyitották ki
Fotó: VN-archív

Az apróbb háztartási cikkeket a belvárosi boltokban is keresték. Húsz éve a legnépszerűbb ajándéknak a CD számított. Számos előadó az ünnepek előtti hétre időzítette legújabb felvételeinek megjelenését. A külföldi előadók közül Chris Rea, Sade, a U2, a Westlife, a Simply Red és a Backstreet Boys lepte meg rajongóit; a magyar sztárok soraiból Cserháti Zsuzsa, a Kozmix, az Ámokfutók és a Republic rukkolt elő új hanghordozóval. Egy-egy korongért 2600–4000 forintot kértek, ugyanezek kazettára rögzített változatát 1500 forint körüli áron kínálták.

Ami pedig a gyerekeket illeti, az ő ajándékaikért is mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk a vásárlóknak. Abban az évben is volt „slágerjáték”, amit minden csöppség szeretett volna a karácsonyfa alatt látni. Ez pedig a lányok esetében a pokémonfigura, illetve a pisilős baba volt. A fiúkat a távirányítós autók érdekelték, amelyeket háromezer-négyezer forintért lehetett beszerezni.

De ahhoz, hogy a meghitt szenteste megvalósuljon, karácsonyfára is szükség volt. A hagyományos luc abban az időben kezdett veszíteni a népszerűségéből. A különlegesnek számító jegenyefenyőhöz és a kolorádófenyőhöz 8-10 ezer forintért lehetett hozzájutni, ha valaki két-három métereset akart belőle. Hasonló méretű ezüstfenyőért háromezer és ötezer forint közötti összeget kértek.

Ha máskor nem is, de karácsonykor népszerű volt a déli­gyümölcs. A narancs kilója 150 forint volt, a mandarin és a banán 240 forint, a kivi 200 forint. A piacon egy kiló ponty 590 forint volt, a tojás darabjáért 17 forintot kértek, a mák kilója 600, a dióbélé 800 forint volt. A Vas Népe Valaki mondja meg! című rovata pedig arról tanúskodott, hogy húsz évvel ezelőtt az ünnepi asztalra halászlé és rántott hal került, a desszertek közül pedig a mákos- és a diós bejgli vitte a prímet. Karácsony napján az M1-en a Mária, Jézus anyja című olasz filmet adták, az M2-n Cyranót alakította Depardieu. A 3. karácsonyára készülő RTL Klub és TV2 műsorán a Csendes éj, borzalmas éj, illetve a Reszkessetek, betörők! és a Biblia című filmek szerepeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!