Felavatás és átadás

2021.03.12. 07:00

90 éve volt a faludisok első ünnepe

Az új épületben 1942 júniusáig működött a középiskola Magyar Királyi Állami Faludi Ferenc Gimnázium néven, amikor is hadikórháznak lefoglalták. A köznyelv a Faludi Ferenc utcai épületet régi reálnak, az új épületet pedig új reálnak nevezte. Ide járt Weöres Sándor is.

Vas Népe

Fotó: VN-archív

Az új épületben az első tanítási nap 1930. november 4-én volt, és semmiféle ünnepség nem volt az épület birtokba vételekor.

Az igazgató és a tanári kar 1931. március 15-ét szemelte ki erre a célra, hiszen ez a nap nemzeti ünnep volt. Ekkor mutatkozott be nyilvános ünneppel az iskola diáksága a város vezetősége és lakói előtt.

Az akkori beszámolóban így írtak az eseményről: „Március 15-én új iskolánk első nyilvános ünnepélyén igen díszes közönség teljesen megtöltötte szép dísztermünket, amelynek éppen az a hivatása, hogy vallásos és hazafias ünnepek alkalmával tanárok, szülők és diákok lelke nagy erkölcsi és nemzetfenntartó érzelmekben, mint valami hatalmas kohóban itt eggyé olvadjon; kell, hogy e helyhez generációk hosszú sorát szép, kedves és felemelő emlékek akaratindító, erős érzelmek fűzzék. Március 15-i ünnepünk lefolyása megerősítette ezt a reményünket.”

Az iskola diákságának igazi bemutatkozása azonban csak a következő tanévben történt meg, 1931. december 13-án és 15-én, amikor felavatták a díszterem színpadát Fábián Gyulának, az iskola rajztanárának Faludi Ferencről írt, Faludi útra kél című kis drámájával.

Érdekesség, hogy az ebben az iskolában elsőként érettségi vizsgát tett 24 diákból 1991-ben még kilencen életben voltak. Többek között az ő tiszteletükre is, harminc évvel ezelőtt ismételten ünnepséget tartottak az ominózus díszteremben.

Amit az intézmény múltjáról tudni kell: Szombathelyen 1912 szeptemberében kezdődött meg a tanítás a Magyar Királyi Állami Főreáliskolában, a Faludi Ferenc (a mai Petőfi Sándor) utca 6. számú épületében. A főreáliskola elnevezés az idők folyamán Faludi Ferenc Reáliskola – Reálgimnázium – Gimnáziumra változott. Ezen épületből 1930 november elsején átköltözött a véglegesnek mondott épületbe, amelyben évtizedekig a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola székelt. Ez az úgynevezett „A” épület.

Kiemelt képünkön: A Faludi Ferenc Reáliskola egy metszeten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!