múltidéző

2020.06.01. 07:00

Elemekből épültek fel a Betonyp házak- A világbanki hitel gyorsította a programot

A nyolcvanas évek elején – a Fagazdasági Kombinát nem csekély erőfeszítései nyomán – egyre több cementforgácslap-elemekből szerelt épület készült.

Vas Népe

Készülnek a Betonyp házak Kámonban Fotó: VN-archív

Szombathelyen a kevésbé mutatós gyöngyöshermáni sorok után 1985-től sokkal szebb Betonyp épületek álltak már a kámoni városrészen. Dr. Kiss Géza, az egyik ilyen épület tulajdonosa 35 éve nyilatkozta a Vas Népének: 1984 augusztusában bökték le először az ásót, és 1985 májusában már be is költöztek. Roppant gyorsan és precízen dolgoztak a kombinát szerelői, a tulajdonos teljes megelégedésére.

Készülnek a Betonyp házak Kámonban Fotó: VN-archív

1984-ben harmincnégy Betonyp házat adott át a Fagazdasági Kombinát, 1985-ben viszont már jóval többet. Ezt követően Veszprémben kezdtek nagyszabású házépítésbe.

Akkoriban a szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy sok feladat várt még a gyártókra műszaki-tervezési-szervezési ügyekben, csakúgy mint a háttéripari feltételek megteremtésében. Éppen ezért még nagyobb sebességbe kapcsolt a kombinát harmincöt évvel ezelőtt: a Világbanktól hitelt kértek – és ígéretet is kaptak – előre gyártott családi házak nagyobb tömegű előállítására alkalmas üzemek létrehozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!