Vas megyei tapasztalatokat is felhasználtak a mérnökök

2020.08.01. 15:30

Lakásépítés: új fejlesztési irányelveket dolgoztak ki

Negyven évvel ezelőtt többéves előkészítő munkát követően elkészültek a lakásépítés műszaki tervezésének és tipizálásának fejlesztési irányelvei. Hetven tervező és kivitelező vállalat, építésügyi szervezet és intézmény szakemberei vettek részt az átfogó munkálatokban. Vas megyei tapasztalatokat is felhasználva.

Vas Népe

Vasváron épült az ötszintes, három lépcsőházas társasház

Fotó: VN-archív

Minisztériumi irányítással azokat a követelményeket foglalták össze, amelyeknek érvényesítése a soron következő ötéves tervben és a második 15 éves lakásépítési programban hatékonyabban elégíti ki az állami lakásépítés iránti társadalmi igényeket, differenciáltabb alaprajzú otthonokkal és a korszerű városnegyedeknek jobban megfelelő, változatosabb lakóházakkal. A Vasiterv tájékoztatása szerint közvetve a Vas megyei tapasztalatokat is felhasználták az irányelvek elkészítésénél. Megyénkben akkoriban már tíz éve folyt az alagútzsalus lakásépítés, az ebben szerzett tapasztalatokat konzultációs szerződés alapján használta fel a Tervezésfejlesztési és Típustervező Intézet az országos összefoglalójához.

Az irányelvek a lakások és az épületek formálásában is új szemléletmódot hoztak. A tervezésnél például többféle életmódváltozatot vettek figyelembe. Így a lakószobáknál három kategóriát különböztettek meg, a két fekhelyes hagyományos változaton túl az egy fekhelyes lakószobát és a fekhelymentes nappalit.

Elsősorban a többgyermekes házaspárok és a többgenerációs családok lakásaiban a zavartalanabb együttélés érdekében félszobák tervezésével teremtették meg az elkülönülés lehetőségeit, a felnőttek, valamint a fiú- és leánygyermekek hálóhelyeinek elválasztását. A hatszemélyes és az ennél még nagyobb, többgenerációs lakásokban volt lehetőség arra, hogy amennyiben az anyagi lehetőségek engedték, két fürdőszobát helyezzenek el. Külön kitértek az étkezők és a közlekedők célszerű kialakítására is.

Vasváron épült az ötszintes, három lépcsőházas társasház Fotó: VN-archív

Az irányelvek sok lehetőséget nyújtottak változatosabb lakóépületek tervezésére is. Mi több, a későbbi várható általánosan nagyobb méretű lakások igényére gondolva szorgalmazták, hogy meg kell teremteni a két férőhelyes szomszédos lakások összekapcsolásának lehetőségét is.

A Vasi Tervező Vállalat tervei alapján épült megyénkben az új lakások mintegy 60-70 százaléka. Az új irányelvek a hatodik ötéves terv és a második 15 éves lakásépítési program során jelentős változást hoztak a vállalat által készített lakások építési terveiben, a megye lakásépítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!