Multidéző

2015.06.02. 08:41

Vízlépcső a Répcén

A büki kertek aljában hirtelen meglódul a Répce. A néhány méternyi szintkülönbség miatt ezen a szakaszon gyorsabban hömpölyög a víz a patak medrében. No, ezt nem napjainkban fedezték fel. Hiszen a századforduló után malmokat építettek ide. Óriáskereküket forgatta a kis vízesés és kőhengerükkel finomlisztet őröltek.

Kelemen Attila

A Répcéről a malmok már rég eltűntek. Itt Büknél is csupasz a partja, mert folytatódik a meder szabályozása. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság két munkabrigádja speciális kotrógépekkel és vízágyúkkal felszerelkezve a vízlépcsőt építi. Az Acsád felé vezető úttól nem messze, a Jakab-malomnál folyik az építkezés. A malomnak már a nyomát sem látni, de hát a helybeliek, főként az idősebb korosztálybeliek, így nevezik azt a helyet, ahol egykor a Jakab-malom működött.

Az építkezés színhelyén az első látnivaló egy kis földhegy. A mederből kimarkolt földet tornyozta föl a gép. A mélyben sárgás színű tavacska látható a leendő vízlépcső helyén.

Sok követ törtem hozzá - lép hozzánk Cser Sándor, hogy jelezze: a sok nagy teljesítményű gép munkáját kétkezi munkával egészítik ki. A beépítésre váró követ, anyagokat előkészítették a betonozáshoz. A szivattyúkat odatelepítették, hogy a mederfenékben keletkezett tó vizét kiszippanthassák.

A lánctalpas nélkül nem sokra mentek volna...
Fotó: VN-archív

Amíg a betonozás, támfaépítés tart; éjjel-nappal szivattyúzzák majd a vizet. Az altalajból ugyanis a Répce állandóan utána tölti a leendő vízlépcső helyét.

Az építők pecöliek, törzsgárdatagok a vízügyeseknél. Helyes Sándor nyolcadmagával, Czibók Ernő tizenkét tagú brigádjával folytatja a vízlépcső-építés nehezebbik részét a Jakab-malomnál.

Nagy hajtás lesz - gondol már a holnapra Czibók Ernő - összeszokott gárda az enyém is és Helyes Sándoré is. Elvégezzük a munkából a ránk eső részünket. De a gépek nélkül nem sokra mennénk.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság beruházásában készülő folyam-lassító - egyben ármentesítő - vízlépcső építését és a vele kapcsolatos mederszabályozást még az idén befejezik Bük határában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!