Nap képe

2010.01.29. 09:07

Perui esőzések - az amerikai és az argentin légierő is segít

Az időjárás javulásával felgyorsult a perui esőzések miatt már napok óta az inka romvárosban, Machu Picchun rekedt turisták kimentése.

MTI

A perui turisztikai miniszter közlése szerint helyi idő szerint csütörtök reggel mintegy 600 turistát tudtak elvinni helikopterekkel a helyszínről. Így a Machu Picchu lábánál lévő Aguas Calientes faluban rekedt 2000 emberből (akik amiatt várakoztak itt már vasárnap óta, mert a közeli Cuzcóból ide vezető magas hegyi vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg és zárták el) már több mint 1600 embert menekítettek ki.

 A perui hatóságok tucatnyi helikoptert vetettek be a mentőakcióban: ezek felét az Egyesült Államok biztosította, de például az argentin légierő is küldött két gépet csütörtökön erősítésül.

A már kimenekítettek közül néhányan arról számoltak be, hogy a Machu Picchu lábánál rekedt tömegből elsőként az európai és amerikai turistákat vitték el a helikopterek, de ezért az illetőknek 500 dollárt kellett fizetniük. A perui turisztikai miniszter viszont azt állította: senkitől nem kértek pénzt azért, hogy elszállítsák.

A Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák utolsó fővárosa, az "elveszett" város Peruban. A perui Andok déli láncolatában, Cuzcótól körülbelül 115 kilométernyire, az Urubamba folyó völgyében, az Urubamba 2450 méter magas hegycsúcsán fekszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!