Nap képe

2010.02.12. 13:00

World Press Photo 2009 - magyarországi kép lett a legjobb természetfotó

Természetfotó kategóriában Magyarország színeiben Joe Petersburger (National Geographic) első díjas lett Vadászó jégmadár című képével a World Press Photo versenyén. A legjobb helyszíni eseményfotót az ausztrál Adam Ferguson készítette Afganisztánban a New York Times mentori programjának keretében. Az olasz Pietro Masturzo fényképe pedig a legjobb 2009-es sajtófotójáért járó fődíjat vihette haza pénteken Amszterdamban.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A World Press Photo elnevezésű nemzetközi sajtófotóversenyt 1955-ben alapították, és az itt elnyert kitüntetést a szakma legrangosabb nemzetközi elismerésének tekintik világszerte.

Az olasz Pietro Masturzo 2009. június 24-én készített képével, amelyen egy teheráni háztetőn kiabáló, tiltakozó nők láthatók, megnyerte a World Press Photo legjobb 2009-es sajtófotójáért járó fődíjat.

A Magyarországon tevékenykedő amerikai Joe Petersburger, Hunting Kingfisher (Vadászó jégmadár) című képével (National Geographic) a természetfotó kategóriában megnyerte a World Press Photo legjobb 2009-es sajtófotójáért járó fődíjat.

Walter Astrada argentin fotós Bloodbath in Madagascar (Vérfürdő Madagaszkárban) című, 2009. február12-én készített képével, amelyen két fiatal férfi egy szemétszállító konténer fedezékében ül, miközben rohamrendőrök sorakoznak föl az utca széltében mögöttük.

Az amerikai Eugene Richards War Is Personal (A háború személyes dolog) című felvételével, amelyen egy nő egy háborús sebesültet ölel át, a mai témákat feldolgozó képkategóriában megnyerte a World Press Photo legjobb 2009-es sajtófotójáért járó fődíjat.

Az ausztrál Adam Ferguson (The New York Times) című képével, amelyen két férfi kézen fogva fut egy sebesült nővel, akit egy öngyilkos merénylet színhelyéről mentenek ki, a helyszíni eseményfotó kategóriában megnyerte a World Press Photo legjobb 2009-es sajtófotójáért járó fődíjat.


A győztes fotókat és a többi díjazott képeit ide kattintva tekintheti meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!