örülhetnek a rajongók

2018.06.29. 12:12

Újra kiadják Prince 35 lemezét

A popzene történetének egyik legsikeresebb előadója és dalszerzője két éve hunyt el.

(FILES): This June 30, 2011 file photo shows US singer and musician Prince performing on stage at the Stade de France in Saint-Denis, outside Paris. Sony Music on June 27, 2018 announced a deal with Prince's estate to reissue the bulk of his catalog, the latest attempt to monetize the legacy of the pop legend.Ironically for an artist who famously battled the music industry, with the latest announcement Prince's estate has struck deals with all three major record label groups since his sudden death in April 2016. / AFP PHOTO / BERTRAND GUAY

Forrás: AFP

Fotó: Bertrand Guay

Prince mintegy három évtizedes pályája során negyven stúdióalbumot készített és több mint százmillió lemezt adott el. Harmincszor jelölték Grammy-díjra, amelyet hét alkalommal meg is kapott, emellett a legjobb filmzenéért járó Oscar-díjat is nyert 1985-ben.

Az amerikai megakiadó, a Sony Music a sztárzenész örökségét kezelő Prince Estate-tel állapodott meg. Eszerint a tizenkilenc Prince-lemez terjesztésének joga azonnali hatállyal átkerült a Sony-hoz. Az 1995 és 2010 közötti időszak albumai a Sony Music Entertainment leányvállalata, a Legacy Recordings címkéje alatt válnak ismét elérhetővé világszerte.

A Sony Music honlapján olvasható közlemény szerint az újra forgalmazott Prince-lemezek között van a The Gold Experience (1995), az Emancipation (1996), a Rave Un2 The Joy Fantastic (1999), a The Rainbow Children (2001) és a 3121 (2006) is, akárcsak az eredetileg a Sony által terjesztett Musicology (2004) és a Planet Earth (2007). A megállapodás alapján a 2014-2015-ben kiadott Prince-albumok is ismét elérhetőek lesznek a jövőben.

A szerződés szintén kiterjed az 1995 után megjelent kislemezek, b-oldalak, remixek, albumon nem szereplő számok, koncertfelvételek és zenei videók újraforgalmazására.

Prince idén lett volna 60 éves. Az énekes-zenész holttestére két évvel ezelőtt, a Minneapolis közelében fekvő Paisley Park-i otthonának liftjében találtak rá. Halála hivatalos okaként a fentanil fájdalomcsillapító extrém túladagolását állapították meg.

Borítókép: AFP PHOTO / BERTRAND GUAY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!