Gyász

2019.04.17. 06:04

Ken Follett: a Notre-Dame pusztulása olyan, mintha valaki meghalt volna

Így nyilatkozott A katedrális című bestseller brit szerzője, amikor a lángok martalékául esett párizsi székesegyházról kérdezte az AFP hírügynökség.

Follett 1989-ben írt világhírű regénye egy 12. századi gótikus katedrális építéséről szól, egyik ihletője a Notre-Dame volt.

„A párizsi székesegyház a történelemmel való kapcsolatunkat testesíti meg. A Notre-Dame építése 1163-ban, majdnem ezer éve kezdődött. Amikor egy ilyen monumentális műemlék a szemünk láttára omlik össze, az olyan, mintha egy ember meghalna”

- mondta el a 69 éves író.

Follett regényéhez két folytatást is írt, a Kingsbridge-trilógia harmadik kötetének címe A tűzoszlop, melynek egy jelenete a párizsi katedrálisban játszódik.

„A tévét nézve rémület kerített a hatalmába. Elég pontos fogalmam volt arról, hogy mi történik. Az egyetlen hely, ahol tűz törhet ki, a tetőtér, amely fából épült, szinte minden mást kőből készítettek”

- magyarázta.

Follett, aki regényében maga is leírta egy katedrális égését, úgy képzelte, „semmi sem marad” a Notre-Dame-ból a tűzvészben, ahol a tűzoltók órákon át nem voltak urai a helyzetnek.

„Csodával határos módon a katedrális jó része, még a boltozat egy darabja is megmenekült. A középkori építőmesterek még jobbak voltak, mint gondoltuk”

- mutatott rá.

Az író üdvözölte, hogy a francia hatóságok bejelentették, újjá akarják építeni a Notre-Dame-ot. Hozzátette, hogy szívesen kampányol az építést segítő adományokért.

„Optimista vagyok, meglesz a pénz és a mesterek. A franciák elhatározták, hogy a templomot újjáépítik és azt gondolom, sikerülni is fog nekik”

- mondta Ken Follett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!