Gasztrovita

2020.01.09. 10:54

Csillagért perelte a sztárséf a Michelint

A híres francia séf, Marc Veyrat elvesztette perét a Michelin francia étteremkalauz ellen, amelyet azért indított, mert a La Maison des Bois nevű étterme 2019-ben csak két csillagot kapott a korábbi három helyett.

Fotós: AFP

Az éttermet, amely 2018-ban kapta meg harmadik csillagát, januárban minősítették vissza – írja a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin legutóbbi száma.

Jelképes, egyeurós kártérítést követelt Veyrat a visszaminősítése után elszenvedett károkért és sérelemért. Az illetékes nanterre-i bíróság minapi döntése szerint azonban semmilyen bizonyítékkal nem igazolta, hogy visszaminősítése miatt bármilyen kárt vagy sérelmet szenvedett volna.

Nem az volt a tányéron, amit ígértek

A Francia-Alpokban fekvő Manigod településen működő étterem mesterszakácsa januárban jelentette fel a kalauz szerkesztőit, követelve, hozzák nyilvánosságra minősítésének feltételeit, igazolják bizonyítékokkal az ítészek szemléit, gasztronómiai kompetenciáját, értékelési módszereit, amelyek alapján erre a döntésre jutottak.

Az étteremkalauz igazgatója, Gwendal Poullennec márciusban egyebek között azzal magyarázta döntésüket, hogy az étlapon kínált fésűskagyló helyett a Genfi-tóból származó menyhalmájat tálaltak fel, és brit cheddar sajtot tettek az egyik ételbe, holott Veyrat folyton azzal henceg, hogy csak szülőföldjén készített sajtokat használ.

Az inkognitó megőrzéséből nem engedhetnek

A maga nemében páratlan per nagy érdeklődést váltott ki azért is, mert a fekete fedorakalapjáról közismert Veyrat egy síbaleset miatt kilenc évig feladni kényszerült munkáját, majd visszatérése után nem sokkal étterme tűz martaléka lett. Három évvel később azonban már Michelin-csillagot kapott.

Richard Malka, a Michelin-kalauz ügyvédje szerint a bírósági döntés megerősítette a bírálat jogának szabadságát és azt, hogy a Veyrat által előadott sérelem képzelt és alaptalan volt. A kalauz képviselői a bíróság előtt azzal érveltek, hogy nem hozhatják nyilvánosságra értékelési rendszerük módját, szempontjait, mert azzal fel kellene fedniük éttermi kritikusaik személyazonosságát, akik ezután nem látogathatnák inkognitóban a vendéglátóhelyeket.

Borítókép: Marc Veyrat kezében a Michelin-étteremkalauz egy példányával, miután 2018 februárjában átvette a harmadik Michelin-csillagot

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!