Bulvár-celeb

2023.04.02. 15:00

Gondolta volna? Ennyire veszélyes az előrecsomagolt kenyér

Egyetlen szelet belőle több sót tartalmaz, mint egy zacskó chips.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: CGN089

Egy zacskó sós chips nagyjából 0,3-0,4 gramm sót tartalmaz. Egy kutatás szerint a boltokban kapható szeletelt kenyerek háromnegyedének egyetlen szeletében van ennyi só - idézi a VG.hu a Sky News cikkét. 

A felmérés során az Egyesült Királyságban 28 cég 242 bolti, előrecsomagolt szeletelt kenyerét vizsgálták meg a 10 legnagyobb szupermarket kínálatából. A legsósabb vizsgált kenyér 100 grammonként 1,48 gramm sót tartalmazott. A legkevésbé sós esetében 0,51 grammot mértek. 

A túl sok só fogyasztása megnöveli a magas vérnyomás kockázatát. Ha valaki megeszik néhány szeletet a kutatásban részt vevő legsósabb kenyérből, az rögtön elfogyasztotta az ajánlott napi sóbevitel ötödét. 

Félmillió polgár bevonásával végzett kutatással kimutatták, hogy korábban halnak meg, akik mindig megsózzák az ételeiket. 

Illusztráció: Shutterstock

A férfiaknál két évet, a nőknél másfelet vág le az élettartamból a túlzott sóbevitel. A felmérés szerint a nyugati országokban az emberek nátriumbevitelének 20 százaléka az utólag hozzáadott sóból származik.

A brit kormány korábban már előírt egy maximális sómennyiséget, ami alá 2024-ig a gyártóknak le kell szorítaniuk a kenyereik sótartalmát. A kutatók szerint ezek a célok nem elegendők, szigorítani kellene a szabályozást.

A sócsökkentés a legköltséghatékonyabb intézkedés a vérnyomás csökkentésére, valamint a haldoklók és a stroke-ban és szívbetegségben szenvedők számának visszaszorításában.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!