Bulvár-celeb

2024.03.19. 06:30

Véletlenül se válasszon közülük: ezt a 10 jelszót a legegyszerűbb feltörni

Bizonyos jelszavak csak pár másodperces "munkát" okoznak a csalóknak.

MW

Válasszunk egyedi, erős jelszavakat adataink védelmében

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: fizkes

Meglepő felhívást tett közzé kutatásukat követően a brit Lloyds bank: arra hívják fel ugyanis a figyelmet új online biztonsági kampányuk során, hogy érdemes jelszót változtatni annak érdekében, hogy ne lopják el sem az adatainkat, sem a pénzünket a bűnözők. 

Kutatásuk ereményeképpen egy  10-es listát is megosztottak arról, hogy melyek azok a felhasználói jelszavak, amelyeket mindeképp meg kell változtatni. Kiemelik, a legegyszerűbb azokat a fiókokat feltörni, hogy egyszerű kódok vagy szavak alkotják csak a biztonsági kódot.

A listán ilyen például a 123456 sorszám, vagy ugyanígy csak néhány egymást követő betű a billentyűzeten (pl.: qwert). Az emberek gyakran azért választják ezeket, mert könnyen megjegyezhetők, és nem szeretnék, hogy téves jelszó beírása miatt kitiltsák őket a fiókjukból. 

A hackereknek csak pár másodpercébe kerül feltörni az egyszerű jelszavakat
Fotó: Halfpoint / Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A felsorolásban olyan jelszavak is feltűntek, amelyek valójában egy-egy futball csapat nevei: Liverpool vagy épp Arsenal.

A csalók ezeket másodpercek alatt kinyomozzák és feltörik. Ne egyszerűsítsd meg a dolgukat!

- közölte a Llyods, és hozzátették, hogy míg ügyfeleiknek azt javasolják, hogy egyedi, erős jelszóval védjék adataikat, addig ők is fejlesztik biztonsági rendszerüket a felhasználóik érdekében - írja a Mirror.

Íme, a leggyengébb, egyben a leggyakrabban használt jelszavak listája: 

  1. jelszó (password)
  2. 123456
  3. vendég
  4. liverpool
  5. qwert
  6. arsenal
  7. 123456789
  8. jelszó1 (password1)
  9. 12345
  10. 12345678
     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!