Megújuló

2018.01.16. 22:04

Dollármilliárdokat fektet nap- és szélerőművekbe Szaúd-Arábia

A sivatagi ország főleg a napenergiát akarja hasznosítani, de a szélnek is fontos szerepet szán.

A rijádi kormány idén nyolc megújuló energetikai projektet ír ki, amelyek együttes kapacitása 4,125 gigawatt, ezen belül a naperőművek 3,3 gigawatt, a szélerőművek pedig 800 megawatt kapacitásúak lesznek.

A szaúdi hatóságok arra számítanak, hogy 2020-ra az országban már 3,45 gigawatt kapacitású, megújuló energiát előállító erőmű lesz, majd 2023-ra ez 9,5 gigawattra nő.

Szaúd-Arábia 2012-ben jelentette be azt a tervét, hogy 2032-ig 17,6 gigawatt atomerőművi és 41 gigawatt napenergia áramtermelési kapacitást hoz létre. Az atomerőművi terv megvalósításához mintegy 17 reaktorra lesz szükség. Tavaly novemberben a királyság formális információkéréssel fordult nemzetközi atomipari cégekhez, és ezzel megtette az első lépést ahhoz, hogy hivatalosan tendert írjon ki atomerőművek építésére.

Az országnak jelenleg nincs atomerőműve.

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportálójaként arra törekszik, hogy belső felhasználását csökkentve növelni tudja olajkivitelét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!